In mijn wei loopt nog één geit. Daar moet iets mee gebeuren. Of ze moet weg en zonnepanelen erin of ze krijgt meer gezelschap. Nou stond ik op een camping met een hertenkampje. Schattige beesten. Ik ben eens gaan opzoeken hoe ik eventueel aan herten kan komen. Ik stuit op een bericht dat het fokken met herten per 1 januari 2024 verboden is. Hertenkampen zijn zo ten dode opgeschreven en gaan op termijn allemaal dicht. Minister Piet Adema (Landbouw) zegt dat het om het welzijn van de dieren gaat. “Dat dier is bedoeld om vrij in de natuur te lopen”, zegt hij. We hebben het hier dus over dieren die allemaal in het hertenkamp geboren zijn en die zoveel ruimte hebben dat menig boerderijdier er jaloers op zal zijn. Als de minister zich druk maakt over het welzijn van dieren, dan is er wel groter werk voor hem aan de winkel.
Hertenkampen hoeven niet meteen dicht. Ze mogen openblijven tot het laatste hert is gestorven. En dan? Geiten? Alpaca’s? Die mogen wel. Ook die dieren zijn van oorsprong bedoeld om in de vrije natuur te leven. Ik begrijp er niks van.
Een ander bericht. Energiemaatschappij Vandebron gaat bezitters van zonnepanelen een heffing opleggen van 10 tot 40 euro per maand, afhankelijk van hoeveel stroom je levert. Huh, denk ik. Het zit zo: Als er veel zon- en windenergie wordt opgewekt (vaak overdag), dan is de energieprijs soms negatief. Het aanbod aan energie is groter dan de vraag. De energiemaatschappij moet dus geld betalen om energie kwijt te raken. De bezitter van zonnepanelen krijgt wel de reguliere prijs voor de geleverde stroom. Andersom, als zonnepanelen niets of weinig stroom leveren (sombere dag, s-avonds) en de stroomprijs hoog is omdat de vraag groter is dan het aanbod, dan krijgt de bezitter van zonnepanelen de stroom toch voor de reguliere prijs. Vandebron zegt dat zonnepanelen het bedrijf geld kosten. Die kosten worden verwerkt in de stroomprijs voor alle afnemers. Ook degenen die geen panelen hebben. Die laatste subsidiëren dus via een omweg de bezitters van zonnepanelen. Vandaar die heffing. Tja, daar zit iets in, denk ik. Nu lees ik een artikel in Trouw. Die heffing is onzin. Het overschot aan energie komt niet door windmolens en zonnepanelen, lees ik. Nee, dat komt omdat de kolencentrales op volle toeren draaien. Die kun je niet stilleggen. Bij gascentrales kan dat wel. Maar gas is duurder dan steenkool. Sluit de kolencentrales en een groot deel van het probleem is opgelost, schetst Trouw. Zo blijf ik als leek met vragen zitten.
Dezelfde leek zegt: ga meer investeren in onderzoek naar tijdelijke opslag van die pieken in elektriciteitsopwekking. Bijvoorbeeld door waterstof te produceren, door met stroom waterbekkens te vullen. Als je die laat leeglopen kun je weer stroom opwekken met turbines. Dáárvoor wil ik – als zonnepaneelbezitter – wel een heffing betalen.
Voor de geit voorlopig geen extra zonnepanelen als gezelschap en ook geen herten. Op de camping zag ik loopeenden scharrelen. Daar werd ik vrolijk van. Komende week lopen er drie in mijn wei. Te spelen met de geit. In de volle zon……