Gosse Jongstra: Gevoelsmatig

Columnist Gosse Jongstra bezocht bijeenkomsten over dijkverzwaringen langs de IJssel en had daar niet zo'n goed gevoel bij net als bij die over de toekomst van de kerk op de Boskamp.

Interessant? Deel het artikel

ijsseldijk olst wijhe zwolle

Op de Boskamp kwam het college van B&W op kernenbezoek. Er was o.a. uitleg over de stand van zaken m.b.t. herbestemming van de RK kerk. Een werkgroep onderzocht mogelijkheden, waarbij de kerk een functie houdt voor het dorp. Het knelpunt is hoe de exploitatie rond te krijgen. De Boskampse inwoners zouden de kerk gezamenlijk kunnen kopen. Maar ja. Als de vraagprijs van de Lebuïnusparochie te hoog is voor de bewoners, dan strandt alles op het kerkplein.

Dan komt de kerk op 1 januari 2025 in de openbare verkoop. En dan? Maar hó even. Voor dat kerkgebouw is al 150 jaar door de parochianen geld bijeengebracht. Elk jaar weer. Die kerk is allang betaald door de gemeenschap. Het parochiebestuur zegt het belangrijk te vinden dat de kerk een functie voor de dorpsgemeenschap houdt. Formeel niet, maar gevoelsmatig is die kerk allang van de Boskampse kerkleden. Welaan parochiebestuur in Deventer, is een symbolische euro dan niet een mooie prijs?

Twee dagen later zat ik in het gemeentehuis bij de informatiebijeenkomst over de IJsseldijkverzwaring. Georganiseerd door de gemeente. Doel: gemeente en bewoners(groepen) gezamenlijk laten optrekken om de verzwaring in goede – buitendijkse – banen te leiden. Dat de dijk verzwaard (in dit geval verbreed) moet, daarover is iedereen het eens. Maar dat die verbreding op diverse plaatsen, o.a. bij Kortrickwijk in Olst en in Herxen, volgens uitvoerder Rijkswaterstaat binnendijks moet gebeuren, dat roept verzet op. Omdat het ingrijpend is voor de woonomgeving.

Waarom kan dat niet buitendijks, aan de uiterwaardenkant? Omdat uiterwaarden Natura 2000 gebieden zijn. En de stikstofregels verbieden dergelijke activiteiten daar. Wat wel mag: dezelfde activiteiten 20 meter naar het oosten, aan de andere kant van de dijk. Wat wel mag: mest in de uiterwaarden injecteren, inclusief stikstof. Dit snapt niemand. En niemand kan het ook uitleggen. Er is op de kaart een lijntje getekend. Aan de ene kant mag vrijwel niets, aan de andere alles.

Voor de natuur in de uiterwaarden maakt het niets uit. Maar ja, dat lijntje hè. Buitendijks is ook goedkoper en gemakkelijker uit te voeren. We kennen toch zoiets als: De letter (het lijntje op de kaart, het formele) en de geest (het gevoelsmatige) van de wet? We hebben toch hersens gekregen om een verantwoorde en gevoelsmatig juiste afweging te maken.

Het gemeentebestuur moet met lange tanden toekijken, hoe ze formeel geen invloed kan hebben. Nou ja, het is gelukt om o.a. het werk bij Kortrick later in te plannen. Want, zo is de gedachte, er is een nieuw provinciebestuur en er komt een nieuwe regering. De verwachting is dat beiden soepeler met de stikstofregels willen omgaan. Gek idee, dat ik straks blij moet zijn met een regering waar ik niet veel fiducie in heb. Gek idee, dat in deze tijden waarin iedereen schreeuwt om herstel van vertrouwen, tijden waarin betrokkenheid van de bevolking vergroot moet worden, die betrokkenheid vastloopt op formaliteiten, op een getekend lijntje. Dat bewoners van de Boskamp dreigen vast te lopen op een parochiebestuur, dat zegt: Formeel zijn wij eigenaar.

Tegen al deze instanties zeg ik: handel gevoelsmatig. En je zal zien dat vertrouwen in jullie stijgt.

kerk boskamp interieur
Interieur H Willibrordkerk Boskamp

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden