Gosse Jongstra: Drie vragen over zelf scannen

Interessant? Deel het artikel

pxhere

Ik heb een hekel aan wachten. Vandaar dat ik bij de PLUS zelf de boodschappen scan. Voordeel is ook dat ik dan de boodschappen direct goed kan inpakken. Bij de kassa gekomen is het snel gepiept. Soms neemt een medewerker een steekproef om te kijken of ik alles heb gescand. Dat de steekproef mij te beurt valt bepaalt niet de medewerker, maar het afrekenapparaat.

Hoe zou die keuze tot stand komen? Het soort boodschappen in de kar? Veel dure producten? Elke tiende klant? De hoeveelheid boodschappen? Een geheime camera, die het gezicht herkent van iemand die eerder boodschappen vergat te scannen? Er schijnt veel gejat te worden via deze weg. In enkele grote steden zijn de zelfscankassa’s alweer uit het winkelbeeld verdwenen. Te veel diefstal. Hoe zou dat in Olst zijn?

Deze week ontdekte ik nog een andere kant van die zelfscannerij. Ik doe een set van 3 pakjes houdbare bio-melk in het karretje. Heb ik deze nou gescand? Ik check de scanner. Ja hoor, ik lees: bio-melk € 1,80. Ik kijk naar het schap. Op het prijskaartje staat: € 1,49. Hé, dat is apart.

Ik vraag de vakkenvuller naast me hoe dit kan. De baas wordt erbij gehaald. Die drukt op het prijskaartje. “Oh, ik zie het al, het batterijtje is leeg.” Blijkbaar worden die prijskaartjes centraal aangestuurd. Het is natuurlijk ook wel wat naïef van mij, om te denken dat iemand elke ochtend handmatig de prijskaartjes bijstelt. De prijsverhoging die de computer heeft doorgegeven is dus niet door het prijskaartje ontvangen. Terwijl de barcode op het product wel de hogere prijs heeft meegekregen. Ik mag het product voor € 1,49 hebben. Dat hoeft van mij nou ook weer niet.

Het gaat me niet om die paar dubbeltjes. Wel vraag ik me een paar dingen af. Ten eerste: Als al die prijskaartjes in het rek een eigen batterijtje hebben, hoe vaak zal het dan voorkomen dat er een leeg is? En dat je zo voor een product meer betaalt, dan op het kaartje staat. (In deze tijd van prijsstijgingen dus altijd nadelig voor de klant. Wettelijk mag je niet meer rekenen dan het prijskaartje aangeeft.) Moet ik voortaan bij elk product dat ik in mijn kar gooi controleren of het wel klopt? Of moet ik er voor kiezen weer gewoon in de rij te gaan staan bij de caissière. Dat lost het probleem niet op, want die scant de producten op dezelfde manier als ik.

Ten tweede vraag ik me ook af hoe de prijs van de melk meer dan 20% omhoog kan gaan. Krijgt de boer ook 20% meer voor een liter?

Dat brengt me op de derde vraag: hoe komt het dat voedselproducten (veel) sterker in prijs stijgen dan de inflatie. Wordt hier misbruik gemaakt van de huidige sfeer van ‘Alles wordt nu eenmaal duurder’. Zo ja waar, in de keten tussen boer (hier en in andere werelddelen) en de uiteindelijke verkoper, zit de graaier?

Ik ben bang dat ik lang op het antwoord moet wachten.

Naschrift

Maandag sta ik voor hetzelfde schap bij de PLUS. Prijskaartje dezelfde melk geeft nog steeds € 1,49 aan. Ik scan het product: € 1,49 verschijnt op het scherm. Valt daarmee mijn hele column in het water?

Dat laat ik aan u over.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *