Gosse Jongstra: Downsizen

Columnist Gosse Jongstra sloot een langlopend energiecontract voor een 'vooroorlogse' prijs, maar maakt zich veel zorgen voor andere mensen en organisaties. Hij roept anderen die het zich kunnen permitteren op solidair te zijn.

Interessant? Deel het artikel

gasmeter

Downsizen

“U krijgt een bonus van 100 euro. U moet dan wel een driejarig contract afsluiten.” Iets meer dan een jaar geleden belde ik met mijn energieleverancier. Mijn contract liep bijna af. Ik vroeg “Als ik overstap naar een ander, krijg ik overal een bonus. Wat doen jullie als ik blijf?” En zo zit ik met een energiecontract dat loopt tot zomer 2024. Met vooroorlogse prijzen. En een bonus.

Dat is anders bij de gemeente Olst-Wijhe. Tot voor kort betrok die gas van Gazprom. Door sanctiemaatregelen tegen Rusland, moeten alle gemeenten voor 1 oktober hun contract opzeggen. Order van minister Jetten. Olst-Wijhe heeft hieraan gehoor gegeven. Het contract met de nieuwe energieleverancier kost de gemeente ruim 600.000 euro per jaar extra. In het kielzog zijn ook zwembad de Welters in Wijhe en het Holstohus in Olst de klos. Daar gaat 127.000 euro respectievelijk 300.000 euro extra door de energiemeter. (bron: De Stentor) Bij elkaar meer dan een miljoen. Nou heb ik ooit van een verkoper geleerd: grote bedragen moet je downsizen. Kleiner maken. Nou daar gaat-ie. Eén miljoen gedeeld door 18.000 inwoners is 55 euro per inwoner per jaar. Dat is een euro per week. Dat klinkt toch weer anders. Maar de inwoners die niet dezelfde mazzel hebben als ik betalen al heel veel meer aan energiekosten. Veel meer dan die ene euro per week.

Overal klinkt de roep om compensatie voor degenen die in de financiële problemen komen. De uitkeringen gaan per 1 januari 10% omhoog. Dat is een begin. Wat er nog extra en op korte termijn gaat gebeuren is misschien gisteren op Prinsjesdag bekend gemaakt. Ik hoop dat het wat lucht geeft.

Er zijn diverse gemeenten, die niet het contract met Gazprom hebben opgezegd. Zij krijgen nu van Jetten tot 1 januari de tijd om andere leverancier te zoeken. In ieder geval tot die tijd betaalt de gemeente Almelo 20 cent voor een kuub gas. Huidige prijs is 4 euro, twintig keer zoveel. Hier wringt ook iets. Gemeenten die meewerken aan de afgesproken sancties tegen Rusland betalen zich scheel en zij die nog gas-geld sturen naar Rusland zitten financieel op rozen. De gevolgen van dit inconsequente beleid van het Rijk mag niet gelegd worden bij de gemeenten. Die hebben het financieel al zwaar genoeg, vaak ook door het beleid van de Rijksoverheid. Ooit hoorde ik een minister van Financiën, bij het begin van de coronapandemie, zeggen: “We hebben diepe zakken.” Nou, leegschudden dan. Nu is het nodig.

En jij dan Gosse, met je toevallige en gunstige contract, denkt u? Wat doe jij met dat voordeeltje. U hoeft zich daarover niet op te winden. Er zijn in de wereld zoveel mensen, die last hebben van ons energiegebruik. We noemen het klimaatverandering. Pakistan dat daardoor voor een derde (!) onder water staat. Oost-Afrika, waar de droogte al zoveel oogst, dieren en mensen kapot heeft gemaakt. Organisaties die daar hulp bieden, kunnen wel een extraatje gebruiken. Al is het een euro per dag. En dit nu omgekeerd downsizen.

 

Als meer mensen, in dezelfde situatie, dat doen dan wordt het bij elkaar toch een heel mooi en groot bedrag.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *