Gosse Jongstra: De achteruitloopkip

Columnist Gosse Jongstra heeft zorgen over gediscrimineerde kippen en moeilijke keuzes die je als kippenhouder soms moet maken.

Interessant? Deel het artikel

Kippen Luttenberg

We hebben een wat sneue kip. Ze is de kleinste van de toom en nogal verlegen van aard. Ons achteruitloopkippetje. Zo loopt ze namelijk. Omdat ze geen ogen op de rug heeft, knalt ze regelmatig met de kont tegen het gaas. Het zal u niet verbazen dat ze de laagste is in de pikorde. Wanneer ik ‘s ochtends met voer kom aanzetten, blijft het kippetje op stok zitten. De anderen wachten al verwachtingsvol in de ren. Ik houd een handvol graan voor de neus van de sneue kip. Omdat ze ook nog aan één oog blind is, houdt ze haar koppetje wat scheef en begint dan uit mijn hand te eten. De rest van de dag blijft ze op stok. Ik heb haar wel eens opgepakt en in de ren gezet, maar dan zit de hele familie haar gewelddadig op de nek. Letterlijk. Tegen de schemering zoeken alle kippen de stok op.  Het kippetje glipt snel de ren in en sprokkelt zo restjes voer.

Dezelfde kip kreeg dit voorjaar vijf kuikens. Die groeiden samen op. Met de sneue kip als goede kloek. Nu de kuikens groter zijn dan hun moeder, doen ze met overgave mee aan de matpartijen van de rest. Stank voor dank, kun je zeggen. Maar dat zal niet lang meer duren. Althans voor vier van de vijf. Want die hebben de pech dat ze als haan uit het ei kropen. Lange tijd trokken de vijf gezamenlijk op. Soms opgejaagd door de opperhaan. Nu beginnen ze ook elkaar te bevechten. Ze moeten echt weg voordat ze elkaar doodpikken. Een enkele keer vinden ze elders asiel. Als dat niet lukt, ga ik ze slachten. Het doodmaken van een haan is niet leuk. Het is een mooi beest. Trouwens net als het halve haantje, dat u in de snackbar koopt, ooit was. De haan is iets meer dan een half jaar oud. Echt mals zal die niet zijn. Te oud. Dat zegt ook iets over de leeftijd van malse kippen die in de supermarkt liggen. Ook de biologische. Mijn haan wordt dus soepkip. Ook lekker.

Terwijl ik mij vergrijp aan een paar hanen, worden in Nederland bijna dagelijks tienduizenden kippen of eenden geruimd vanwege vogelgriep. Soms tweehonderdduizend op één bedrijf! Als in een stal vogelgriep is geconstateerd, moeten bedrijven in de omgeving ook geruimd worden. Laatst was er in Lunteren te weinig CO2 (kooldioxide), waarmee kippen worden gedood. Daardoor konden naburige bedrijven niet worden geruimd. Na zes dagen was er weer gas. In de stallen echter geen vogelgriep. Ruiming afgeblazen. Ik kijk er wel van op dat hiervoor CO2 wordt gebruikt. Het broeikasgas! Terwijl in Egypte de wereld voor de 27ste (!) keer bespreekt hoe de uitstoot van CO2 te beperken, spuiten wij hier de stallen vol met pure CO2. Nu is in Lunteren gebleken dat naburige bedrijven niet per se besmet hoeven te zijn. Dat beter controleren bespaart alvast een mooie hoeveelheid CO2-uitstoot.

Genoeg over kippen? Ga dan eens kijken op zaterdag 12 november bij de Ecomarkt In Groene Doen. In en rond het Holstohus in Olst. Markt van groene initiatieven in Salland. Verkoop van groene producten en een bont programma met workshops, excursies, presentaties, plantjesmarkt. Van 12 tot 17 uur. Die groene producten zal het achteruitloopkippetje aanspreken. Misschien moet ik haar na afloop de restjes laten oppikken.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.