Gosse Jongstra: Contact

Door zijn laatste aangrijpende column herontdekte Gosse Jongstra weer wezenlijke in plaats van oppervlakkige contacten.

Interessant? Deel het artikel

pixabay

Het overweldigde ons een beetje. U reageerde met velen op mijn vorige columnHoe het verdrietigste moment ook het mooiste kan zijn”. Via mails, whatsapp, kaartjes, aanspreken op straat. We kregen zelfs een grote bos bloemen. Soms zei u wat u zo raakte. U vertelde welke gebeurtenis in uw leven weer boven kwam drijven. En vaak een welgemeend ‘dankjewel voor het delen’.  Al die reacties ontroerden ons dan weer. Het was best spannend om het te publiceren. Uw reacties doen ons goed. Dank daarvoor.

Als ik ernaar kijk vanuit mijn oude vakgebied, communicatie, dan is hier iets speciaals aan de hand. Ik ervoer echt contact. Ook met mensen die ik niet of maar een beetje ken. En dat is bijzonder in deze tijd.

Contact maken, communiceren begint met jezelf af te vragen ‘wat wil ik met deze ontmoeting’. Het komt best vaak voor dat iemand een vraag stelt, maar niet echt geïnteresseerd is in het antwoord. De vraag is eigenlijk een opstapje om zelf iets te zeggen. Zodra het kan barst je los. De ander haakt af en dan is er geen contact.

Het kan anders. Vertel wat je wilt zeggen en stel vervolgens de ander een vraag: (Her)ken je dat? Of wat zou jij doen? Dan is er wel verbinding. Kort gezegd moet er evenwicht zijn tussen zenden en luisteren. Als je echt belangstellend bent, dan stel je vragen. En luistert naar het antwoord. In deze tijd van tegenstellingen, schuttersputjes, meningen die als feiten worden gepresenteerd en de scheldpartijen is luisteren vaak niet bepaald aan de orde. Denk aan gesprekken over pandemie, vaccinaties, overheid, protesten, klimaat, boeren, politici, de jeugd van tegenwoordig, etc.

Begrijp me goed, je hoeft het niet eens te zijn met de ander. Maar stel eens een vraag in plaats van er direct bovenop te springen. En probeer eens te luisteren zonder oordeel. Ik weet het, dat is niet eenvoudig. Als het lukt is het wel gemakkelijker iemands drijfveren te begrijpen. Dan is er in ieder geval contact en géén verwijdering. Ook in relaties kun je dit eens toepassen. Hoe vaak gebeurt het niet dat je, bij mensen die je heel goed kent, al snel denkt te weten wat hij/zij zal gaan zeggen.

Uit onderzoek blijkt dat in relaties het zinnetje “Ik hou van je” het vaakst wordt gezegd. Gelukkig. Maar op de derde plaats staat “Ik weet al wat je gaat zeggen”. Hou je kaken een keer op elkaar en ga er eens op in. Als je benieuwd bent, iemand wil begrijpen, vraag dan door. En luister. Zonder oordeel. Maak er een luisterrijk 2022 van. Het lijkt mij een mooi voornemen. Voor mezelf, voor u, voor politici, voor demonstranten, voor alle groepen die tegenover elkaar staan.

En, als Fries, kan ik het niet laten om u ook ‘Lok en seine yn it nije jier’ te wensen. Nou, zo wel genoeg over moraal. Volgende keer maar weer eens ergens over zeuren.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.