Nou, het zit er weer op. Voor ons kiezers dan. Niet voor de politici. De ene helft likt z’n wonden. De andere helft moet nu de mouwen opstropen. Boeren, Burgers en de Beweging kunnen nu laten zien hoe zij in de provincies willen regeren.
Wat gaat er veranderen? De landbouwpolitiek? Het natuurbeheer? De woningbouw? Het waterbeheer? De ruimtelijke ordening? Het cultuurbeleid? De ontwikkeling van het platteland? Het openbaar vervoer? Over al deze provinciale onderwerpen is veel gezegd. Ook door de grote winnaar van de verkiezingen, de BBB.
Ik ben benieuwd hoe het nieuwe beleid er in de praktijk uitziet. Want één ding is duidelijk: de kiezers willen dat er iets verandert in Nederland. BBB zegt dat zij het beter kunnen dan de anderen. Een enorme opgave om aan die grote verwachting te voldoen.
Dat de vlaggen weer in de goede stand hangen is een mooie eerste stap.
Ik las een uitspraak van Ellen Deckwitz, Nederlandse dichteres. “Ik wantrouw de overheid. Ik ben niet bang voor een complot, maar voor het tegenovergestelde: de overheid heeft geen idee waarmee ze bezig is.” Dat laatste herken ik. Te veel politici zijn bezig met de korte termijn. Ze stellen lastige besluiten uit. Ze zijn onvoldoende bezig met: hoe moet het land er uitzien en hoe moeten de mensen kunnen leven. Als er geen duidelijk toekomstbeeld is, gaat het beleid zwabberen en is daarmee onbetrouwbaar. Dat roept weerstand, boosheid, wantrouwen en afkeer op.
In Olst-Wijhe haalde de BBB 41% van de stemmen. Caroline – achternaam is niet meer nodig – heeft ook hier een groot deel van de mensen overtuigd. Met haar directe en normale taalgebruik, met haar imago van vrouw zonder poespas. De vrouw met haar eerlijke verhaal. De vrouw die haar boerenverstand laat spreken: “Gelul”, als ze iets onzin vindt. Zij is zo gewóón gebleven. Maar ook weer niet heel gewoon.
Er wordt – samen met een reclamebureau – goed nagedacht over het beeld dat van haar naar buiten komt. Caroline ging niet stemmen in haar woonplaats Deventer, maar in Okkenbroek, een plattelandsdorp. Haar gang naar de stembus, die gevolgd zou worden door talloze tv-ploegen, moest niet tegen de achtergrond van de stedelijke omgeving, maar op het platteland gefilmd worden. Tja, wij noemden dat vroeger thuis beetje bedotten, een beetje ongewoon gedrag, een beetje ‘niet het eerlijke verhaal.’ Klein smetje.
De VVD wilde de verkiezingsstrijd ombuigen naar een race tussen links en rechts. Nou dat heeft niet veel opgeleverd. Het debat tussen VVD en PvdA/GroenLinks gaf geen nieuwe inzichten. En de kiezer liet 15 maart weten: het moet anders. Die willen een oplossing voor de grote maatschappelijke problemen. Welke hoef ik u niet te vertellen.
Hoe nu verder in de gemeente Olst-Wijhe. Zweeft de geest van 41% BBB boven de gemeenteraad? Wordt dat merkbaar in het beleid? En wat moeten we met de vacature voor de Burgemeesterspost. Het kan maar zo zijn dat Olst-Wijhe de eerste gemeente wordt met een BBBBurgemeester.
Nou, ik BB. (Ben Benieuwd.)
