Gosse Jongstra: Black Friday verkleurt

Columnist Gosse Jongstra breekt een lans voor de plaatselijke middenstand en pleit voor Lokale Vrijdag.

Interessant? Deel het artikel

pxhere

We kennen de Zwarte Zaterdag in Frankrijk. Alle snelwegen staan vol met vakantieverkeer van Noord naar Zuid en vice versa. Zwarte Vrijdag, Black Friday, heeft eenzelfde oorsprong. In de VS is het de vrijdag na Thanksgiving Day. Die Friday hebben alle Amerikanen vrij. De grote verkeersdrukte die dat tot gevolg heeft leidt tot files. De politie gebruikte daarvoor in 1960 de term Black Friday. Later werd het gebruikt om de start van de kerstinkopen te markeren met kortingen. De laatste vrijdag van november.

Waarom dat naar Nederland is overgewaaid? Geen idee. Net als Halloween. Ook al zo’n Amerikaans gedoe met uitgeholde pompoenen en een kaars, sorry led-lampje, erin. Spooktochten. Kinderen langs de deuren om snoep te verzamelen. Dat heeft het gebruik van lampions met Sint Maarten verdrongen, zo lijkt het. Ach, het één zal niet meer waard zijn dan het ander. Maar toch. Worden er nog foekepotten gemaakt? Dat zal wel niet, want hoe kom je aan een varkensblaas. Bij ons in het dorp Balk in Gaasterland waren drie slagers. Nu zouden zij zelfslachtende slagers worden genoemd. Daar haalden wij jongens een varkensblaas. Die werd over een aardewerken pot gespannen. Gaatje daarin, dun stokje daardoor. Dit bestrijken met hars en dan met duim en wijsvinger bewegen langs het stokje. Dat gaf een wat snerpend foeke-geluid. Leverde ook snoep bij de buurtrondgang.

Genoeg nostalgie. Black Friday. Waarom niet gewoon Zwarte Vrijdag? Uitgegroeid tot een verkooporgie van spullen, waarvan je je kunt afvragen of je die echt nodig hebt. (nodig bent zeggen ze in Salland).

We worden verleid om zoveel mogelijk te kopen. Met zogenaamde hoge kortingen. En we trappen er blijkbaar in. Kortingen zijn van alle dag. Kijk op elke webshop, of liever in elke winkel. Op vrijwel elk product staat alle dagen een prijskaartje met: Adviesprijs € …. Nu voor € …. Wat het nog treuriger maakt: het is vooral een hype van de internetwinkels. Die maken het meeste schreeuwende kabaal over hun kortingen, reclame zo u wilt. U begrijpt ik moet er niets van hebben. Ik zie nu al advertenties: Bij ons begint Black Friday op 18 november! En elders: Bij ons de hele maand Black Friday. Tja.

Sinds deze week herbergt de aarde 8 miljard mensen. Deze bevolking gebruikt, nee misbruikt, te veel van moeder Aarde. Zeker door ons, in een van de rijkste landen ter wereld. We moeten dus ontspullen, langer met alle dingen doen, zuiniger met alle grondstoffen. Dring ons dan geen dingen op. Misschien helpt het als u bij al die reclame denkt: Black Friday is uitgevonden voor de winst van de grote bedrijven en niet voor mij, de consument. Dus geloof die praatjes en zogenaamde hoge kortingen niet. En die telefoon doet ‘t echt wel langer dan 2 jaar; elk apparaat kan lang meegaan. En dan is er altijd nog het repaircafé, dat voor levensverlenging kan zorgen.

Ben benieuwd of in onze dorpen ook Black Friday kortingen komen. Als u dan toch van die zogenaamde kortingsgolf denkt te kunnen profiteren, koop dan lokaal. Ik heb u al eerder gezegd, dat heel veel producten bij de lokale winkel een vergelijkbare prijs hebben als die internetaanbiedingen. Die laatste hebben veel sluwere manieren om u te verleiden tot koop.

Ga dus winkelen in uw dorp en weet dat de service dan ook dichtbij is. En betrouwbaar. We kennen elkaar immers.

Laten we het hier, ter onderscheiding, Lokale Vrijdag noemen.

 

En waag het niet om daar Local Friday van te maken.

 

 

 

 

.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Joke Proper: Bijna een eeuw

Lees verder »

Gosse: Protest

Lees verder »

Thijs Poelhekke las een verslag

Lees verder »

1 gedachte over “Gosse Jongstra: Black Friday verkleurt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *