Gosse Jongstra: Belangrijk (!/?)

Columnist Gosse Jongstra loopt misschien financieel binnen na het invullen van een enquête van de gemeente Olst- Wijhe. Hoe vaak hij deze enquête invulde vermeldt zijn column niet....

Interessant? Deel het artikel

Gemeente Olst Wijhe 221202 gemeentehuis

Heeft u dat nou ook? Dat je regelmatig uitkomsten van onderzoeken ziet, en dan denkt: ze hebben mij nog nooit iets gevraagd! Onderzoeken over hoe ik denk over de toekomst; of ik gezond eet; op welke politieke partij ik stem; wat ik vind van windenergie; etc. Onderzoeksbureaus! Ik heb best wat te melden hoor.

En kijk eens aan, daar valt een brief van de gemeente Olst-Wijhe op de deurmat. ‘Aan de bewoners van dit adres.’ Zo’n algemene vermelding is meestal de aankondiging van een wegomlegging in de buurt of iets onbelangrijks. Ik maak de brief open. Zó, ik word uitgenodigd om mee te doen aan een onderzoek. Net als alle (?) inwoners op andere adressen in de gemeente.

Het onderzoek gaat over zaken die invloed hebben op de leefomgeving en leefbaarheid van ons en onze kinderen. De uitkomsten van het onderzoek worden door de gemeente gebruikt om een visie op de toekomst van Olst-Wijhe te formuleren. U begrijpt, ik grijp mijn kans. Volgens de uitnodigingsbrief duurt het invullen 10 minuten. Dat zal wel gelden voor snelle beslissers.

Er zitten heel interessante vragen bij. Bijvoorbeeld: Wat ik de drie mooiste plekken in de gemeente vind; welke gebieden echt moeten verbeteren; wat waardeer ik het meest aan wonen/ werken in de gemeente. Omdat ik als antwoord zelf iets moet noemen, word ik gedwongen goed na te denken. Er zit ook een vraag bij, die mij voor een dilemma plaatst. Per thema – wonen en gezondheid, verkeer en vervoer, economie en landelijk gebied, natuur, landschap en klimaat, plus enkele andere – krijg ik een paar aandachtspunten voorgeschoteld. Ik moet per aandachtspunt aankruisen of ik die onbelangrijk, een beetje of heel belangrijk vind.

Voorbeelden: betaalbare woningen, voldoende voorzieningen in de buurt, bereikbaarheid per fiets, verkeersveiligheid, ruimte voor innovatie in de landbouw, verduurzaming bedrijventerreinen, aantrekkelijke dorpskernen, behoud kwaliteit landschap en vele andere aandachtspunten. Ik ben geneigd om bij alle punten heel belangrijk aan te kruisen. U misschien ook. Wanneer wij dat allemaal doen, dan lijkt het wel een verkiezingsprogramma. Alles is heel belangrijk. Maar als iedereen alleen heel belangrijk aankruist, leveren die antwoorden voor de opdrachtgever (gemeente) niet veel op. Toch ik kan het ook niet over mijn hart verkrijgen om een item als onbelangrijk aan te kruisen. Dus ik schipper wat tussen enigszins en heel belangrijk.

De vraag erna komt gelukkig tegemoet aan mijn probleem. Ik moet uit alle veertig aandachtspunten van de vorige vraag de vijf kiezen die voor mij het zwaarst wegen. Nog best lastig.

Ik mag ook meedingen naar een VVV-bon van € 25,-. Die heb ik dan verdiend in 10 minuten! Een aardig bedrag voor een snelle beslisser. Toch gun ik het ook dat die naar u gaat. Invullen dus, die enquête. En als u die 25 piek niet wint, dan heeft u wel mooi meegedacht aan de vorming van een leefbare toekomst voor de kinderen van nu.

En dat is heel belangrijk.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.