Vier op de vijf ouderen wordt ‘probleemloos’ ouder. Dus dat ouderdom met gebreken komt, valt eigenlijk best wel mee. Om bij die vier van de vijf te horen kun je het best regelmatig wat bewegen. Hoeft helemaal niet zo fanatiek. Om de dag een stuk wandelen is al een heel mooi begin!
Regelmatig bewegen heeft positieve invloed op de kwaliteit van leven. Het kan de gevolgen van veroudering vertragen en de vitaliteit stimuleren. Natuurlijk hangt iemands kwaliteit van leven niet alleen af van zijn lichamelijke gezondheid. Maar het is wel een belangrijke factor. Want bewegen heeft positief effect op onder andere
- Je slaappatroon (hoe lang je slaapt en de kwaliteit van je slaap)
- Je geheugen
- Je stemming
- De mate waarin je zelfstandig je dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren
- Spierkracht, lichaamscoördinatie en loopvermogen
- Uithoudingsvermogen
- Stoelgang
Bovendien vermindert bewegen het risico op breuken en op een groot aantal aandoeningen, zoals botontkalking, incontinentie, diabetes, hoge bloeddruk en dementie.
Voet en Beweging gaf recent een mooi overzicht.
- Tenminste 2,5 uur per week matig intensief bewegen, verspreid over verschillende dagen. Bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen, zwemmen. Met matig intensief wordt bedoeld: zo bewegen dat je hartslag iets omhooggaat en de ademhaling versnelt, en praten iets moeilijker wordt.
- Minimaal twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen doen. Dit bereik je met activiteiten als springen, traplopen, hardlopen, wandelen, dansen, fitnessoefeningen en zwemmen.
- Tenminste twee keer per week balansoefeningen doen. Dat kunnen specifieke oefeningen zijn, maar ook sporten als ballet, Tai Chi en yoga.