Gino Schrijver boert planet proof, ook qua energie

Interessant? Deel het artikel

windmolen schrijver

Na aanschaf van een windmolen produceert Gino Schrijver op zijn agrarisch bedrijf in Wijhe helemaal energieneutraal. Met zonnepanelen was hij al wel aardig op streek, maar de windmolen zorgt er voor dat de energienota nul euro per jaar is. Wind en zon is volgens Schrijver een goede mix waarmee hij voorbereid is op verandering van de salderingsregeling.

Enthousiast deelde Gino Schrijver via twitter de energieproductie van zijn windmolen. Reden om hem eens nader naar zijn bevindingen te vragen.

De windmolen op het bedrijf van Schrijver is een zogenaamde EAZ-molen. DuurzaaminSalland schreef daar al eerder over. “21 Meter hoog, ashoogte is 15 meter”, aldus Schrijver. “Voor inpassing in het landschap heeft hij houten wieken en staart.” Boomhoog, houten bladen, dus hij oogt vriendelijk. “Ik heb daarin geïnvesteerd omdat ik mijn boerderij verder wilde verduurzamen. Ik produceer ‘Planet proof melk’ en ‘beter leven varkens’. Op mijn varkensbedrijf ben ik al jaren energieneutraal met zonnepanelen. Op mijn rundveebedrijf was dat voor zestig procent het geval.”

De afschaffing – of in elk geval een veranderd systeem – van de salderingsregeling was voor Gino Schrijver reden breder te kijken naar eigen opwekking dan alleen met zon. “Saldering houdt in dat je datgene wat je aan het net levert, kunt verrekenen met wat je er vanaf haalt. Nu die saldering verandert, wil ik het opwekken van eigen stroom niet meer van zon alleen laten afhangen. Met de windmolen produceer ik nu ook stroom als het wel waait, maar de zon niet schijnt. Wind en zon passen wat dat betreft goed bij elkaar. Als de zon niet schijnt, waait het vaak, ook ten opzichte van winter-zomer-verschillen. Zo wek ik veel constanter eigen stroom op. Op mijn bedrijf heb ik dat permanent nodig, dus ik neem minder af van het net en hoef minder terug te leveren.

Als Schrijver de balans opmaakt na een jaar moet hij toegeven dat de opbrengst van de molen wat tegenvalt. “Het heeft iets minder gewaaid. Maar daar staat tegenover dat de zon veel meer heeft geschenen. Volgend jaar kan dat weer net andersom zijn. De mix van zon en wind is daarom zo’n mooie optie! Hoe dan ook ben ik nu met mijn melkveebedrijf ook honderd procent energieneutraal!”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.