De Europese Unie is op weg het landbouwgif Roundup weer voor vijftien jaar goed te keuren. De lobby van chemische miljardenbedrijven lijkt het te winnen van de relatie die al langer gelegd is met insectensterfte, kruiden uitroeien, kanker en Parkinson.
Voor wie weet hoe Europa georganiseerd is: de Europese Commissie heeft een (geheim) document voor goedkeuring gestuurd naar het comité van het Europees parlement voor planten, dieren, voedsel en voeding SCOPAFF. Dat doen ze op advies van de European Food Safety Authority (EFSA), die zegt dat er geen sprake is van “verontrustende, kritieke niveau’s van schadelijkheid”. Volgens milieubeschermers is EFSA ten prooi gevallen aan de achtige lobby van chemische en agro-industrie.
De Europese nieuwssite Politico heeft dat document in handen.
Milieugroepen stellen dat glyfosaat niet eens voldoet aan de veiligheidsnormen van de EU zelf. Zelfs EFSA, die gaat over onze voedselveiligheid, zegt dat glyfosaat schadelijk is voor de biodiversiteit. Dat is ook wel logisch, want landbouwgif is bedoeld om al het andere dood te maken dan wat de boer wil laten groeien. Raaigras moet snel groeien zonder last te hebben van andere kruiden waar insecten dol op zijn, dus ook zonder weidevogels die weer dol zijn op insecten. Rondom maïs moet ook alle concurrentie dood, anders redt die het niet op dorre ondergrond. Maïs groeit alleen maar vanwege opgebrachte stikstoffen en bestrijdingsmiddelen.
Onderzoeksprogramma Zembla heeft veel gepubliceerd over de schadelijke aspecten van glyfosaat. Een overzicht vind je hier.
Salland Zoemt heeft ook een dossier opgezet voor lokale politici, zodat die er later niet mee weg kunnen komen dat ze er niet van geweten hebben.
In deze uitzending van KiekAn met Parkinsonpatiënt Ernst Daniël Smit als gast, stellen fysiotherapeuten dat Parkinson erg veel voorkomt op het platteland.
De lobby van gif
Follow the Money legt de lobby van de chemische industrie bloot in dit verhaal. Oud Unilever-topman Paul Polman is de spil in het web van een organisatie Imagine die zich ten doel stelt honger blijvend uit de wereld te helpen. Hij kwam er mee op de proppen tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos en vond geen ecologen aan zijn zijde, maar chemische en agro-industrie. Follow the Money zet ze op een rijtje: de zaadveredelings- en pesticidenbedrijven Bayer (dat in 2018 Monsanto overnam) en Syngenta; de levensmiddelenproducent Unilever; het handelsbedrijf Cargill; de supermarktketens Aldi en Walmart; de grondstoffenhandelaar Bunge; de geur- en smaakstoffenproducent Firmenich (fusiepartner van DSM); en enkele grote investeerders in de agro-industriële sector, zoals Lioness Capital en Deutsche Bank.