GGD IJsselland leidt zorgmedewerkers op om coronatesten af te nemen

Bij GGD IJsselland kun je op verschillende locaties in de regio terecht om een coronatest te doen. Voor bepaalde doelgroepen kan het lastig zijn om naar de teststraat te gaan, zoals voor de cliënten met een verstandelijke beperking. Daarom zijn 13 zorgmedewerkers van Stichting Sprank opgeleid door GGD IJsselland om zelf coronatesten bij de cliënten af te nemen.

Interessant? Deel het artikel

mufid-majnun-oI20ehIGNd4-unsplash
Het initiatief om zorgmedewerkers op te leiden kwam van de stichting zelf.  Gina van Opijnen, coördinerend verpleegkundige bij Stichting Sprank, vertelt hierover op de website van GGD IJsselland: “Tijdens deze pandemie hebben we gemerkt dat het voor onze cliënten lastig is om alles rondom corona te begrijpen. Veel cliënten raken in paniek wanneer zij naar een testafspraak moeten. Daarom hebben we GGD IJsselland gevraagd om ons op te leiden, zodat we zelf goed de testen kunnen afnemen bij onze bewoners.”

Training

Bemonsteraars Margareth Brasdorp en Murk Hoekstra van GGD IJsselland leiden deze week de zorgmedewerkers van Stichting Sprank op. Het is een bijzondere samenwerking met Stichting Sprank en daar doen we graag aan mee”, licht Margareth toe. Murk vult aan: “Zorgmedewerkers weten al veel, zoals bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne. Tijdens de training zetten we de puntjes op de i qua testvaardigheid en geven we tips en tops mee.” Ook Gina van Stichting Sprank kijkt positief terug op de training: “We voelden ons erg welkom. Het is een mooie samenwerking. Hier zijn we blij mee.”

Win-win situatie

Gina: “Het is fijn voor de bewoners dat we hen straks op locatie kunnen testen. Ze kunnen dan in hun vertrouwde omgeving blijven. Ze kennen de zorgmedewerkers en andersom. Het is daarnaast ook een stuk sneller. Iemand kan direct getest worden wanneer hij of zij klachten heeft. Een afspraak maken bij de GGD is dan niet meer nodig. Ook hoeft er geen begeleider mee naar de testafspraak op locatie.

De bemonstering doen we in samenwerking met een bedrijf, waardoor we snel de testuitslag hebben.”Daarnaast wordt ook de teststraat bij GGD IJsselland iets minder belast en is er meer ruimte voor het afnemen van testen bij anderen. Een win-win situatie voor Stichting Sprank en GGD IJsselland.  De verwachting is dat Stichting Sprank eind deze week start met het afnemen van de testen op hun locaties in Hardenberg en Ommen. De opgeleide zorgmedewerkers draaien een bereikbaarheidsdienst. Zo is er altijd iemand beschikbaar om een cliënt te testen.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *