Gezonde start van de zomervakantie op Overijsselse BSO’s

Meer dan 50.000 kinderen in 7 provincies gaan tijdens de eerste week van de zomervakantie aan de slag met gezonde en duurzame voeding.

Interessant? Deel het artikel

biologisch schoolontbijt

Maar liefst 70 BSO’s in Overijssel hebben ingetekend voor de Gezonde Smikkelweek; een week lang spelenderwijs groente leren kennen. Op 18 juli overhandigde Roy de Witte, Gedeputeerde van de provincie Overijssel het eerste pakket aan BSO van Columbus Junior in Nijverdal. In Overijssel hebben de organisaties Jong Leren Eten Overijssel, provincie Overijssel (Sociale Kwaliteit), GGD Twente en GGD IJsselland, Natuur-en milieu Overijssel en alle (JOGG) gemeenten in Overijssel de handen in een geslagen.

De Gezonde Smikkelweek is een initiatief van sociale onderneming Spoony om kinderen voedselvaardiger te maken door spelenderwijs te koken, bakken, proeven en spelen met groenten op de BSO. Het wordt mede mogelijk gemaakt door overheidsprogramma Jong Leren Eten en 16 partners die allen zonder winstoogmerk meedoen. Dit jaar doen landelijk bijna 600 BSO’s mee, dat zijn ruim 50.000 kinderen! Elk kind krijgt bovendien een vakantie-doeboek mee naar huis met gezonde en leuke eetspelletjes.

Ook BSO’s die niet meedoen aan deze editie, kunnen toch gezonde activiteitensuggesties vinden op de website van De Gezonde Smikkelweken. Ook kan iedereen meedoen aan challenges waarmee coole prijzen zijn te winnen. Meedoen kan tot 31 augustus 2022.

In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten*. Daarnaast heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas**, waarbij een ongezond voedingspatroon één van de belangrijkste oorzaken is. Om die trend te keren startte sociale onderneming Spoony afgelopen jaar De Gezonde Smikkelweken, waarbij kinderen spelenderwijs groenten proeven, klaarmaken en ontdekken. In 2021 kregen 120 BSO’s kratten geleverd met groenten, recepten en eetspelletjes. Dit jaar gaan 600 buitenschoolse opvang organisaties aan de slag met het groenten programma, een exponentiële groei van 400%. ‘’Er wordt op BSO’s al zoveel gebakken en gekookt, maar voornamelijk cupcakes en koekjes. Met onze pakketten gaan kinderen met evenveel plezier aan de slag met verrassende groentetussendoortjes. Het is geweldig om te ervaren hoe makkelijk kinderen groenten proeven en eten als ze dit samen doen, door middel van een vrolijke activiteit,” aldus Phaedra Mensen, oprichter en CEO van Spoony.

Zomerprogramma

De kick-off vindt in de eerste week van de vakantie plaats op bijna 600 buitenschoolse opvang locaties in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Deze BSO’s ontvangen op locatie kratten met verse groenten activiteiten, zoals een pakket om van zwarte bonen brownies te maken en een Zintuigenspel waarmee ze gemaskerd onbekende groenten als chayotes en zwarte tomaat ontdekken. “Ik was verbaasd over wat de kinderen allemaal hebben geproefd tijdens het Zintuigenspel en hoe leuk de kinderen dat aan het spelen waren,” aldus BSO-leidster Marjon van BSO het Vossenhol.

*Bron: RIVM, Voedselconsumptiepeiling 2020
**Bron: Nederlands Jeugd Instituut, 2022

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.