Leerlingen van het Carmel College Salland zoeken een compostdeskundige. Ze werken aan een campagne om gezinnen minder afval te laten produceren en hebben er voor gekozen zich daarbij toe te spitsen op eten.
Drie stappen
De leerlingen hebben daarvoor adviesbureau GoSultancy opgericht en een driestappenplan uitgewerkt.
1: Ze willen Salland eerst wijzen op het eten van kliekjes: geen eten weggooien, dat is morgen ook nog lekker. Dat resulteert al in veel minder GFT-afval.
2: Wat er dan toch nog overblijft zou je zelf kunnen composteren.
3: Als je nu nog GFT hebt, dan word dit verzamelt in de omgeving (wijk, straat, dorp daar moet nog even naar gekeken worden) om vervolgens naar een lokale boer te brengen, zodat hij/zij het kan gebruiken voor compost.
Op die manier – zo zegt het adviesbureau – heb je feitelijk een heel deel van de reguliere afvalstroom een halt toegeroepen, terwijl tegelijkertijd iedereen er beter van geworden is: als je minder voedsel verspilt hoef je minder boodschappen te doen, als je composteert heb je vruchtbare grond dus doet jouw tuintje het beter, en de boer kan van wat er dan nog overblijft zijn dieren voeren.
Compostdeskundige
Om het project succesvol te maken is het adviesbureau van de Carmel-leerlingen nu op zoek naar iemand die deskundig is op gebied van composteren. Een aantal vragen zijn bijvoorbeeld:
– Welk gft afval kan er gecomposteerd worden, en wat niet?
– Hoeveel compost kan een boer verwerken?
– Kan er ook gecomposteerd worden voor bijvoorbeeld een gemeente tuin, voor mensen zonder tuin?
Als jij daar verstand van hebt of je kent iemand die daar veel van weet, mag je een mail sturen naar info@duurzaaminsalland.nl De leerlingen zouden dan graag een interview met u houden!