Gezamenlijk circulair plan van de gemeenten Staphorst, Dalfsen, Ommen en Zwartewaterland valt in de prijzen

Interessant? Deel het artikel

maarten van dongen nmo

De gemeenten Staphorst, Dalfsen, Ommen en Zwartewaterland slaan samen met de gemeente Zwolle de handen ineen om circulariteit in de regio op de kaart te zetten. Met hun plan WaardeRegio hebben de gemeenten een prijsvraag voor Circulaire Ambachtscentra van Rijkswaterstaat gewonnen. Met dit plan willen ze bereiken dat steeds meer afgedankte spullen die nu worden weggegooid en verbrand, worden hergebruikt.

De vier gemeenten zijn blij met deze erkenning van hun circulaire ambities. Samen met de gemeente Zwolle gaan ze als circulair ambachtsnetwerk WaardeRing werken aan een circulaire economie in de regio. Daarbij gaat het om kansen voor zowel mensen als materialen. Dat is namelijk de combinatie die WaardeRing zoekt en nu regionaal kan worden uitgerold.

“We vertrekken steeds vanuit de spullen die wel ingezameld, maar niet verkocht worden bij de kringloopwinkels”, zegt projectleider Maarten van Dongen van Natuur en Milieu Overijssel. Zo worden bedbodemlatten verwerkt tot plafondafwerking in renovatieprojecten, oude kastjes worden nieuwe meubels, gebruikt kaarsvet worden nieuwe kaarsen en CD/DVD’s worden verwerkt tot kaarsenhouders. WaardeRing doet dit met lokale ondernemers en organisaties en zo veel mogelijk met de inzet van praktijkschoolleerlingen, stagiairs, werklocaties voor dagbesteding en mensen die lastig zelfstandig aan het werk kunnen komen.

De nieuwe, uitgebreide WaardeRing zet de komende twee jaar in op minimaal drie extra circulaire toepassingen van materiaalstromen met de bijhorende verwerkingsketens, waardoor meer inzameling en verwerking van materialen kan plaatsvinden. ‘We hopen zo aan de inwoners van de verschillende gemeenten te laten zien dat er meer mogelijk is met de spullen die we normaal gesproken als afval bestempelen’, aldus Van Dongen.

Enthousiast
De reacties van de betrokken gemeenten zijn enthousiast. Wethouder André Schuurman van de gemeente Dalfsen: “We zijn blij met erkenning. Een bijzonder circulair project waar hopelijk veel lokale ondernemers en scholen bij willen aanhaken”. Beleidsmedewerker Energie & Klimaat van de gemeente Staphorst sluit zich hier graag bij aan: ‘Wij denken dat wij met onze lokale netwerken van bedrijven, burgerinitiatieven, onderwijs en sociale instellingen het bestaande netwerk verder kunnen versterken en zelf kunnen profiteren van de kennis en ervaring die inmiddels binnen WaardeRing is opgedaan’. Wethouder Harrie Rietman van de gemeente Zwartewaterland: ‘We zijn best trots op hoe de inwoners van Zwartewaterland hun afval scheiden, maar een circulaire economie is meer dan alleen afvalscheiding. Kringloopwinkels en een reparatiewerkplaats vormen een prachtige aanvulling’. En de coördinator beleid en ontwikkeling Jan Webbink van de gemeente Ommen formuleert het zo: ‘De gemeente Ommen is blij met deze erkenning en hoopt dat zowel de sociale en ecologische duurzaamheid binnen deze vier gemeenten hierdoor wordt versterkt!’.

WaardeRing
De gemeente Zwolle was in 2019 één van de tien winnaars van de prijsvraag voor circulaire ambachtscentra. Met deze bijdrage is het netwerk WaardeRing (www.waarde-ring.nl) opgericht, een circulair ambachtsnetwerk van inmiddels 22 partners, waaronder Kringloop Zwolle, gemeente Zwolle, ROVA, mbo-Design-akademie Cibap, Tiem, praktijk- en speciaal onderwijs, Natuur en Milieu Overijssel, Hogeschool Windesheim en verschillende circulaire ondernemers. Met de unieke netwerkaanpak zijn inmiddels al mooie resultaten bereikt. Het netwerk is actief, bevlogen en resulteert in concrete, aantoonbare impact, zowel op de grondstoffenketens als op sociaal vlak.

Prijsvraag Rijkswaterstaat
WaardeRegio is één van de 26 plannen die vanuit in totaal 44 gemeenten werden ingediend, 22 daarvan zijn gehonoreerd. Dit jaar hield Rijkswaterstaat voor de tweede keer de prijsvraag voor initiatieven voor circulaire ambachtscentra. In totaal ondersteunt Rijkswaterstaat nu 32 initiatieven in 59 gemeenten. Waarmee weer een stap wordt gezet in het landelijke streven om in 2050 een volledige circulaire economie te hebben.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant