Geslaagde bloemenbollenactie, met duurzaam gecertificeerde bollen

Interessant? Deel het artikel

bloembollen planten

Gisteren zijn op twintig plekken in de gemeente Raalte in totaal meer dan 70.000 bloembollen gepoot. Deze bloembollenactie zorgt voor ruim 4.000 m² biodiversiteit, verdeeld over alle dorpen van de gemeente Raalte. De bloembollen voor de actie zijn duurzaam gecertificeerd en een volgende keer misschien zelfs wel biologisch.

De actie is onder de noemer Groen Samen Doen uitgevoerd; een samenwerking tussen gemeente Raalte en de werkgroep Groene Agenda om onder andere de biodiversiteit te vergroten.

Wethouder Jacques van Loevezijn was bij de pootacties in Broekland (Haansweg), Laag Zuthem (Kleine Hagen), Luttenberg (Rotonde) en Raalte (Stationsstraat) aanwezig: “Er is met veel enthousiasme gereageerd op deze actie. In alle dorpen zijn vandaag, mede dankzij de inzet van de Plaatselijk Belangen en plaatselijke initiatieven, bloembollen gepoot. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor meer biodiversiteit en zo wordt het echt Groen Samen Doen.”

Bloembollenmengsels
Er zijn twee mengsels van bollen gepoot. Het eerste mengsel bestaat uit bloemen die insecten aantrekken die eikenprocessierupsen ‘aanvallen’. Dit draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van de rups. De bollen bloeien tot mei. Het andere mengsel bestaat uit een samenstelling van bollen die tot juli bloeien. Bij het poten van de bollen is voor de plantafstand drie keer de breedte van de bol aangehouden en voor de diepte drie keer de hoogte van de bol.

Locaties en eigen acties
In of rond elke kern van de gemeente Raalte zijn bloembollen gepoot. Bij de rotonde in Luttenberg komen zelfs meerdere acties samen. Rondom de rotonde zijn bloembollen gepoot, Groei en Bloei heeft op de rotonde gezorgd voor beplanting en er komt een groot insectenhotel geregeld door de bijenvereniging.

Vanaf de eerste week van december zijn alle locaties te zien op de biodiversiteitskaart op de website www.raalte.nl/groensamendoen. De bloembollenlocaties worden toegevoegd aan de plaatsen waar eerder al biodiversiteitsstroken zijn ingezaaid. Heeft u samen met de buurt ook een bijdrage geleverd aan het vergroten van de biodiversiteit? Laat het ons weten via het formulier op de website. U ziet uw biodiversiteitstrook vervolgens terug op de kaart.

Biologisch
Bloembollen – dus ook lelieteelt – behoren tot de landbouwsoort waar de meeste bestrijdingsmiddelen bij gebruikt worden. Het is vanuit duurzaam oogpunt daarom van belang niet zo maar wat goedkope bollen in de grond te stoppen en dat is hier dan ook niet gebeurd. Een woordvoeder van de gemeente laat weten bewust bollen aangeschaft te hebben met het predicaat ‘duurzaam’. En als er op den duur weer een nieuwe bollenactie komt, wordt onderzocht of het nog een stapje verder kan, namelijk biologisch.

Over Groen Samen Doen
Groen Samen Doen is de paraplu voor allerlei groene activiteiten in de gemeente Raalte. Het is een samenwerking tussen de gemeente en lokale organisaties. De groep is vertegenwoordigd in de werkgroep Groene Agenda. Maar steeds vaker doen ook inwoners mee. Een van de belangrijkste doelstellingen is het vergroten van de biodiversiteit in de gemeente Raalte. De werkgroep denkt mee over beleid, maar voert ook concrete acties uit. De bloembollenpootactie is er daar één van.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.