Gerben Overmars, wat doe jij duurzaam?: Ik help huurhuizen van het gas af te krijgen en stel daarom lastige vragen aan aannemers

Interessant? Deel het artikel

gerben overmars

Duurzaamheid, zuinigheid… Ik ben opgevoed met de verwarming op 18, en het licht achter je uit doen als je klaar bent. En of het nou opvoeding is of een beetje van mijzelf, als twintiger houdt duurzaamheid mij dagelijks bezig. Zowel privé als professioneel.

Professioneel werk ik bij een woningcorporatie, we zijn zeg maar de startmotor van de energietransitie voor de gebouwde omgeving. Dagelijks houd ik mij bezig met de overgang van aardgas naar gas-alternatieven voor onze huurhuizen. Met mijn technische achtergrond is het mijn missie om te begrijpen hoe het écht zit met alles wat wij doen. Want er zijn veel goede ideeën en producten, maar alles kost energie en grondstof. Het een wat meer als het andere. Soms zijn er prima alternatieven beschikbaar, maar soms ook simpelweg niet. Ik stel dan ook vaak vragen over duurzame productiemethoden, recycling en circulariteit. Dat zijn soms een beetje marktvreemde vragen omdat het in de praktijk vaak alleen over het resultaat gaat. De opdrachtgeversrol helpt daarin wel, maar ik hoop vooral ook mensen te inspireren en ze een duurzame denkwijze te helpen aannemen.

Eenvoudig en begrijpelijk

Verder doe ik duurzaam door complexe materie eenvoudig en begrijpelijk te maken voor iedereen. Ik vind het dan ook leuk om particulieren te adviseren bij duurzaamheidsvraagstukken over de eigen woning. Want als je je huis gasloos wil verwarmen dan kan dat als leek best ingewikkeld zijn. Zo probeer ik van groot tot klein zakelijk mijn steentje bij te dragen.

Kritisch naar me zelf kijken

Maar omdat ik dagelijks in de duurzame materie zit ontkom ik er ook niet aan kritisch naar mijzelf te kijken. Want met duurzaam bouwen en verwarmen komen we een eind, maar zeker niet daar waar we willen zijn. Dus hoe duurzaam ben ikzelf nou eigenlijk? Wat is mijn footprint? Hoe kan ik als privépersoon iets doen? Terwijl ik als twintiger ook gewoon met een jong gezin, drukke baan met twee benen in de consumptiemaatschappij sta… spoiler alert! Dat valt niet altijd mee… Maar ik ben er van overtuigd dat alle kleine beetjes een grote beweging in gang kunnen zetten!

  • Bankier duurzaam.
  • Investeer in duurzame fondsen en crowdfunding van duurzame initiatieven waar ik in geloof.
  • Stel kritische vragen aan verzekeraars, banken en pensioenfondsen over hoe zij mijn geld beleggen.
  • Heb twee bomen in mijn tuin geplant op handige plekken zodat ze in de zomer optimaal voor schaduw (verkoeling) zorgen.
  • In de lente zaai ik met mijn dochtertje (4) wilde zaden in onze wild-perkjes in de tuin. We volgen de groei op de voet. De hele lente, zomer tot aan het najaar kunnen we er van genieten omdat zodra het een is uitgebloeid de volgende weer opkomt.
  • In mijn tuin staat een grote regenton en compostbak.
  • Ik ben kritisch op wat ik nodig heb en wat niet. Wat ik nodig heb en online wil bestellen spaar ik op, bestel ik in één keer en laat het zo veel mogelijk op dezelfde dag bezorgen. Zo hoeft de koerier niet vaker dan nodig bij mijn voordeur te stoppen.
  • Tegelijk koop mijn eieren van de lokale boer (en als het even kan ook andere producten).
  • Ik houd van lekker koken en zoek steeds naar nieuwe dingen. Vlees eten is een gewoonte. Toen ik bewust werd van de gewoonte kon ik makkelijker kiezen voor alternatieven. We eten dan ook vaak vis, avocado’s en af en toe een vleesvervanger. En als ik dan wel vlees eet, laat ik het mij extra lekker smaken en ga ik voor biologisch en let ik op het dierenwelzijn (beterleven).
  • Ik was als de zon schijnt. Via mijn zonnepanelen gebruik ik zo veel mogelijk mijn eigen opgewekte elektriciteit.
  • Ondanks mijn oude cv-ketel verwarm ik met 60 graden cv water. Opwarmen van de woning duurt iets langer, maar dat went snel.
  • Draag kleding en gebruik spullen tot ze stuk zijn.
  • Ik rij op lpg, in plaats van benzine of diesel. En zodra het kan ga ik voor elektrisch.
  • Alles binnen Raalte en omgeving doe ik zo veel mogelijk op de fiets, zelfs mijn freelancewerk als energielabel-adviseur (practice what you preach).

Ik ben er van overtuigd dat we de consumptiemaatschappij moeten verduurzamen. Want voor veel mensen voelt aanpassen van je gewoonten als inleveren. Inleveren van comfort, dingen waar je van geniet etc. is niet fijn, dus doen we het liever niet. Dus kunnen we beter zorgen dat consumptieniveau te behalen met behulp van duurzame methoden. En ieders dagelijkse keuzes kan daar aan bijdragen 🙂

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.