Gerard Verswijver wandelt en verhaalt tussen de IJssel en Diepenveen

Interessant? Deel het artikel

DSCN0082

Eind november, een herfstachtige zondag. De zon laat zich gemakkelijk zien aan de achterzijde van het huis. Ik besluit tot een rustig begin van de dag. Koffie, koffie en nog eens koffie. Van de site DwarsdoorSalland kies ik voor de route tussen IJssel en Diepenveen.

Als ik thuis vraag of we samen een wandeling gaan maken, reageert mijn vrouw met het weerbericht. Golfjes regen op de radar laat ze mij op haar mobiel zien. Nu kan ik redelijk weer voorspellen, het blijft dus gewoon droog vandaag. Zeker van mijn zaak, pak ik mijn spullen en vertrek. De zon lacht mij toe op mijn rit naar Deventer (gebied de Rande). Ik parkeer mijn auto aan het begin van de route ter hoogte van de Bouwhuisweg.

Ik twijfel, neem ik mijn cameratas mee of…toch maar wel. Waarom hebben vrouwen ook altijd gelijk. Uit de richting van Diepenveen, zie ik de eerste donkere stapelwolken ontstaan.

Het blijft zonnig en vastberaden loop ik over de Kozakkenweg. Boven op de heuvel waar ik de N337 over moet steken valt mijn oog op een oerlelijke oude afgezaagde boom. Deze vierhonderd jaar oude Kozakkenlinde vertelt het verhaal van de kozakken die in 1813 naar Diepenveen kwamen om Deventer te helpen in de volksopstand tegen Napoleon. Het bleken vechtjassen van formaat. Een jaar later waren de Franse troepen verslagen (beleg van Deventer). Kozakken komen en gaan maar deze oude linde is blijven staan. Even verderop aan de IJssel refereert het kozakkenveer nog aan deze krijgers uit de steppen.

Over de weg, stap ik met krachtige pas de uiterwaarden in over het landgoed Keizersrande. Als ik vlakbij de IJssel ben ontwaar ik het kunstwerk “Observatorium Keizersrande” van kunstenaar Krijn de Koning. Een vervallen ruïne van een oud steenfabriekje is het decor. Een soort inlijstwerk aan de IJssel creëert een nieuwe maakbaarheid van het landschap. Enkele honderden meters verder loop ik langs het kunstwerk Binnenvaart van Marieke de Jong. Mijn passen gaan verder en passeren een biologisch dynamisch boerenbedrijf binnendijks in de uiterwaarden. Ik kom weer aan de oversteek van dezelfde N337, vlakbij een prachtig oud Sallands dijkhuisje.

De eerste druppels vergezellen me op mijn wandeling tussen de weilanden bij Rande. Weer loop ik deels over het erf van een verlaten boerderij. Een waakzame hond ruikt mijn aanwezigheid van ver en mijn oog wordt getrokken door een bordje met de veelbelovende tekst “hier waak ik”. Terwijl ik het lees, zie ik de dog al in mijn richting lopen. Natuurlijk is er niemand om mij te beschermen tegen de tanden van agressiviteit. Ik hou de stok van mijn camera gereed als verdediging. Een enkele blaf is mijn deel. Blaffende honden bijten nu eenmaal niet, en zonder kleerscheuren verdwijn ik tussen het prikkeldraad richting de bosrand. Hier heeft de eigenaar van de volgende boerderij een bordje met “Sallandse gastvrijheid, de koffie is klaar” staan. Wat een contrast ervaar je hier op Sallandse bodem op een paar honderd meter. Op mijn mobieltje verschijnt het bericht van een cliënt, die zich afvraagt of de afspraak van morgenavond in de praktijk nog door kan gaan. Heel snel laat ik weten dat mijn contactberoep gelukkig nog is vrijgesteld van de maatregelen. Zelfs Omecron heeft nog geen invloed.

De drup is inmiddels overgegaan in regen als ik de spoorlijn Wijhe-Deventer oversteek. Als ik even verderop rechtsaf sla, kom ik in een gebied genaamd “lopen in het water”. Tezamen met de regen beloofd dat een heerlijk waterballet. Het modderige looppad loopt evenwijdig aan een prachtige wetering. Verderop steekt een bewoner gastvrij zijn hand op. Twee schaterende meisjes lopen met zelf gefabriceerde hengels voor me uit een rietland in. Hier bevindt zich, tussen het water, het labyrint van kunstenaar Jeroen van Westen, Laage Diepenveen. Door het soppende grasland bereik ik uiteindelijk de rand van het dorp Diepenveen.

Via het oude kerkepad sta ik plotseling voor de oude kloosterkerk van Diepenveen. Dit vrouwenklooster, gewijd aan Maria en Agnes, werd rond veertienhonderd gesticht als eerste vrouwenklooster uit de beweging der moderne devotie. Veel van de augustinessen zusters waren van adel. Vanuit Diepenveen werden kloosters in Nederland en Duitsland hervormd naar deze leer der devotie. Een standbeeldje van novieten van Samuel Crommelin herinnert nog aan de nobele nonnen uit Diepenveen. Vlak voor het verlaten van Diepenveen geeft mijn maag het teken van “lekkere trek”. Met een flinke rum rozijnenbol in de hand zweef ik bijna over het asfalt op weg naar het sluitstuk van deze wandeling. Door een prachtig parkje lopend, sta ik “oog in oog” met het buitenverblijf Nieuw Rande.

De eerste vermelding (oud Rande) dateert al uit 1285 toen de adellijke familie van Doetinchem de Rande de bewoners waren. In het onderste deel van de toren van het kasteel hielden de katholieken uit de streek in het geheim hun erediensten. De oude Rande werd in 1838 (behalve de toren) gesloopt, net als overigens de havezate de Velner (decor van een volgende wandeling). Een van de nieuwe bewoners van het nieuwe neogotische huis was advocaat Cost Budde.

In 1853 werd het landgoed aangekocht door de gouverneur-generaal van Nederlands Indië, de heer Duynmaer van Twist. In de Max Havelaar van Multatuli wordt de heimwee naar een Hollandse buitenplaats van de gouverneur beschreven. Een van de vaste gasten op het verblijf was staatsman Thorbecke, grondlegger van de Nederlandse grondwet. Rondom Rande werd door de bekende tuinarchitect Zocher (oa. Vondelpark) een Engelse tuin aangelegd. De laatste bewoner was baron Stratenus. Thans is in het statige huis (eigendom van het IJssellandschap) hotel Gaia gevestigd. Op de parkeerplaats is het een drukte van jewelste. Via de oude grachten van het park verlaat ik Rande om, lopend langs de bosrand, mijn geduldige auto te ontwaren. Een prachtige wandeldag  dwars door Salland.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.