Gerard Verswijver wandelt dwars door Salland tussen Sion en Frieswijk

Gerard Verswijver loopt wandelingen van Dwars door Salland en duikt dan ook in de historie van waar de wandeling langs gaat. Over abdij Sion en Frieswijk is genoeg te vertellen!

Interessant? Deel het artikel

DSCN0602

De wandeling van Dwars door Salland langs Sion en Frieswijk kun je beginnen bij de bushalte vlakbij restaurant NuNu (de N348) of je start bij het oude klooster Sion (vlak voor het klooster vind je een kleine parkeerplaats. Ik besluit te kiezen voor de kleine parkeerplaats bij Sion en als vanzelf trekt een hogere macht me in de richting van het mysterieuze klooster. De monniken zijn helaas vertrokken maar de pracht en praal van weleer is bewaard gebleven.

Wandelend door de kloostertuin, de oude gebedskapel, het kerkhof van de monniken en de Mariakapel, verdiep ik me in het geestelijk rijke leven van de monniken. De oude abdij van Sion was een cistercienzerabdij van Belgische trappisten. Deze monniken leefden volgens de regels van Benedictus. De orde werd opgericht in 1098 door Robert van Molesme. Eigenlijk zijn deze trappisten weer een afscheiding van de cistercienzers. Een in de kern strijdvaardige orde die actief deelnam aan de kruistochten, de inquisitie en de strijd tegen de andersdenkende Katharen.

De monniken van Diepenveen kwamen rond 1883 vanuit de St. Benedictusabdij van Achel richting Frieswijk waar ze zich eerst vestigden in enkele grote boerderijen, ‘De Vulik’. Later creëerden ze hun eigen abdij in de bossen van Sion.

Uniek, want boven de grote rivieren is het de enigste orde van trappisten met soms strenge kluizenaars in hun midden. Toen in 1914 de 1e wereldoorlog uitbrak in België, vluchtten steeds meer monniken naar de veilige devote bossen rondom Sion. Gelukkig voor ons namen ze de kunst van bierbrouwen mee. Enkele bekende trappistenbieren van hun zijn oa. Westmalle, Westvleteren, Rochefort en Chimay. Ook in de abdij van Zundert brouwen ze nog steeds een Nederlandse trappist.
Aangezien ik een stevige wandeling voor de boeg heb, besluit ik de brouwerij te mijden en richt me op de Roomse pracht en praal.

Een aardige opzichter vertelt me dat ik rustig overal mag kijken. Wat een gastvrij begin van mijn wandeling.

De Sionsbende

Als ik terugloop richting de bossen merk ik dat mijn gpx app kuren heeft. Hoe ik ook probeer, weet hij mijn positie niet te vinden. Gelukkig ben ik redelijk bekend op de route dus zonder veel problemen begin ik aan mijn wandeling. Verdwalen kan ik hier niet op bekend terrein.
Mijn pad loopt in de richting van een theekoepel op een heuvel aan een wetering in het bos. Rien van den Berg schreef er met zijn zoon een mooi kinderboek over in 2018, ‘De Sionsbende en de vazendief’. Een spannend verhaal over onderaardse gangen, de stille mysterieuze kloostergangen, een vervallen hut en de theekoepel.

Aan de rand van de wetering in een prachtig zonlicht moet ik even een foto-oefening doen voor mijn fotografiecursus. Oefenen met witbalans. Warme en koude foto’s. Een vriendelijk ouder echtpaar kijkt even belangstellend toe. Als ik een paar tellen later weer kijk, zijn ze verdwenen in het bos.

Verrassende grassoorten

Even verderop passeer ik een prachtig stiltegebied met verrassende grassoorten en riet. Een eenzame fietser merkt het bord ook op en vraagt me schuldig of hij hier wel mag fietsen. Ik stel hem gerust. Op het pad verstoort hij de natuur niet. Sion is een prachtig stuk natuur met veel bos en af en toe ruige grasvelden en weteringen. Plots merk ik dat ik toch een kleine fout heb gemaakt in mijn natuurlijke navigatie want op een verkeerd punt kom ik bij de oversteek van de N348.
Niet getreurd, volgens mijn berekening ben ik slechts een kilometer te ver naar links uitgekomen. Dat kan de beste overkomen.
Na de oversteek verandert het landschap compleet. Inmiddels loop ik op landgoed Frieswijk. De andere kant van de N348.
Het landgoed is zo’n 150 hectare groot en heeft, net als Sion, een rijke historie die teruggaat tot in de 14e eeuw (Vriesewijck), een leen van de bisschop van Utrecht aan ene Gelmer Coenraets. Via ene Geerlich Doys (raadsman van keizer Karel V kwam het in handen van kleinzoon Johan van Middachten. Deze familie was tot 1901 eigenaar van het landgoed, waarna het in handen kwam van de familie Vos de Wael. Het prachtige Huize Frieswijk met statige oprijlanen en tuinen in Engelse stijl werden in 1936 afgebroken. De paters van Sion waren de laatste gebruikers. Ooit stond hier ook nog een houten jachthuis van Prins Hendrik, een geschenk van de Noorse koning aan de Oranjes.

Heilige boom

Misschien gaat de geschiedenis van Vriesewijck nog wel verder want volgens een oude legende was er in de middeleeuwen een “heilige boom met een Mariabeeld”. In een oude schuilkerk op landgoed Frieswijk, vond een huisarts in 1922 een zeer oud Mariabeeld terug. Volgens de legende zou het om het beeld “De madonna van Frieswijk” gaan. Een boek hierover werd geschreven door Thea Beckman. Het beeld is veilig opgeborgen in de kerk van het naburige Schalkhaar.
Lopend langs de oude weteringen rondom het oude landgoed bemerk ik dat er hier door de laatste stormen veel bomen zijn gesneuveld. Het wordt lastig om me over de stammen te werken. Na 500 meter sta ik compleet vast voor een ven. Een paar reigers schrikken van mijn voetstappen en vluchtten sierlijk vis het luchtruim. Een foutje van 50 meter navigeren kost me weer een extra kilometer. Uiteindelijk bereik ik de N348 weer en volg ik het laatste stukje bos rondom Sion.

Twee springende herten

Ik moet nog een kilometer als ik gebeld wordt door een geheim nummer. Ik verontschuldig me en vertel dat ik geen tijd heb voor een gesprek. Het kwaad is al geschied. Voor de derde keer verdwaal ik op mijn kaartje. Snel zie ik het hoofdpad weer terug maar daarvoor moet ik toch even door het dichte bos manoeuvreren. Ineens zijn ze daar, twee springende herten. En geloof het of geloof het niet, de achterste van de twee is pikzwart. Een zeldzaamheid, begrijp ik. Helaas zijn ze weg voordat ik mijn camera stand-by heb maar ik weet dat ik iets unieks heb gezien in de bossen bij de paters. Wat een prachtige dag tussen Sion en Frieswijk.
De paters zijn niet meer en hun vaten kostelijk bier hebben ze vast meegenomen naar hun nieuwe verblijf op Schiermonnikoog. Wellicht een aanrader om daar dus ook eens te gaan wandelen.

Zie hier de route van DwarsdoorSalland.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.