Gerard Verswijver wandelt Dwars door Salland langs oude lanen

Interessant? Deel het artikel

DSCN0169
Een druilerige zondag waarbij je het gevoel hebt dat het nooit helemaal licht kan worden. Een wandeling tussen de buien door kan net maar echt mooie plaatjes zal het niet opleveren. Warempel toch maar de schoenen aan en op pad voor deze wandeling die ook op DwarsdoorSalland vindt.
Nog geen paar kilometer van huis parkeren we de auto bij de uitspanning Tivoli, het authentieke restaurant en idyllische taveerne van de familie Middelbosch. Deze uitspanning werd in 1880 gevestigd aan de handelsroute naar Duitsland. Het was een plek aan de rand van Raalte waar handelsreizigers zich konden ontspannen evenals hun zwaar bepakte paarden bij de aanpandige manege. Thans zijn de paarden aldaar vervangen door stalen rossen. Op de plek van de manege blinken nieuwe paarden. In het American Motorcycle Museum hinniken de geluiden van Harley-Davidson, Henderson en Indian. Een walhalla voor de liefhebber van nieuwe paardenkrachten.
We steken de weg over bij het hotel en betreden het park ‘De Drostenkamp’.
Aan het begin een monumentje van de oude Oldo spoorlijn tussen Ommen, Raalte en Deventer. De eenden, hoenders en ganzen hebben weinig hinder van de druilerigheid. De fontein watert en klettert en tovert haar ballet in de regen over de keien.
Door parkjes en nauwe doorgangen lopen we verder naar de zuidkant van Raalte over het terrein van de oude Hartkamp en langs de Pauluskerk.
Hier aan de overkant houden we even een halt bij boerderij Strunk.
Deze uit 1796 stammende oude cultuurboerderij bevat de oudheidkamer van Raalte en is vaak het terrein van culturele evenementen. Het is een van de weinig overgebleven oudheden in Raalte. Lees hier hoe de boerderij aan zijn naam komt.
Door oude parkjes en lanen bereiken we de brugstraat met aan de rechterzijde het oude politiebureau. De tocht gaat verder over de winkelpromenade en we bereiken de Plas midden in het dorp met de opvallende aanpalende Plaskerk.
Rond 1100 moet de eerste bouw van deze opvallende kerk zijn begonnen. Kanunniken van de heilige Lebuïnus schijnen echter de eerste oude keizerlijke oorkonde en zegel vervalst te hebben. In een latere meer betrouwbare oorkonde van 1265 werden de heren van Ramelo genoemd als eigenaren van het oude godsgebouw. In de tachtigjarige oorlog werd een groot deel van de rooms katholieke kerk verwoest en na deze oorlog ging het godshuis verder als hervormde kerk.
Aan het einde van de promenade staan we oog in oog met de Raalter kruisverheffing, deze neogotische basiliek torent statig boven de horizon van Raalte. Deze kerk gebouwd in 1891 door architect Tepe, was de vervanger van de schuilkerk van de katholieken op het Heem, net buiten Raalte. Een mysterieuze brand verwoestte deze kerk enige jaren daarvoor. Door dit voorval moesten de katholieken hun diensten houden in een schuur op het terrein van bakker Jorink.
We wandelen het Joods cultureel kwartier van Raalte in en staan stil bij de synagoge aan de stationsstraat 21. De Joodse gemeenschap ontstond in 1722 met de komst van Salomon Jacob van Raalte. In 1889 werd de huidige synagoge in de stationsstraat gebouwd. Een rijke Joodse geschiedenis kenmerkte Raalte met bekende namen als Hurwitz, de Lange, Vogel en Lutraan. Op de stoep herinneren de tegeltjes nog aan deze families en de trieste geschiedenis van de oorlog. Een mooi gegeven is dat thans de Deventer gemeenschap van Beth Shoshanna nog Joodse erediensten houdt in de synagoge.
Langs de oude watertoren van Raalte komen we in de oude bomenlanen bij het station en bereiken we in de stromende regen de welkome taveerne van Tivoli. Hopelijk staan de natte consumpties klaar op de bar van de taveerne.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.