Gerard Verswijver wandelt Dwars door Salland langs de Benedenregge

Interessant? Deel het artikel

DSCN0120
Het is een koude ochtend, de temperatuur ligt nog tegen het vriespunt. Enthousiast loop ik naar buiten om de ruiten van mijn stalen ros te krabben. Eerst even binnen de inwendige mens bijtanken voor ik op weg ga voor mijn weekendwandeling. Ik zoek mijn dikste jas van de kapstok want het wordt vast een koude tocht met véél, heel veel zonlicht. Wat is de winter toch mooi als het aardse groen een witte gloed krijgt.
Ik besluit de route langs de Benedenregge van DwarsdoorSalland te lopen.
Via buitenweggetjes bereik ik mijn bestemming de Archemerstuw. Hier begint mijn wandeling langs Beneden Regge en Eerde. Archem is een buurtschap vlakbij Ommen en, naast de stromende Regge, bekend om zijn Archemerberg en de fraaie hallenhuisboerderijen.
De stuw blijft prachtig en is een fantastisch begin bij elke wandeling. De Regge is waanzinnig mooi. Mijn camera zoeft vóór ik nog maar één meter gelopen heb. De Regge wordt fraai bezongen in het Twentse volkslied van J. van Deinse. Een cover van een Duits studentenlied, Ergo bibamus.
Als ik inmiddels een kilometer gelopen heb, merk ik tot mijn schrik een groot gat in de jaszak van mijn oude winterjas en ja… je raadt het al, daar zaten dus mijn autosleutels in.
Met een kleine vloek keer ik om in de hoop ergens in mijn voetstappen een spoor van mijn terugreis te vinden. Vlak voor ik mijn auto bereik, zie ik een zwart hoopje aan de rand van het pad. Mijn terugreis is verzekerd.
In het winterse zonnetje deren deze extra meters me niet. Ik ken deze tocht grotendeels van twee jaar geleden. Wandelend langs oude hallenhuisboerderijen, de Lakenvelders die mij meewarend gadeslaan vanuit hun koude grasgrond, de ochtendnevel, de zon die fel door de bomenrij knalt. Het is hier heerlijk vertoeven.
Ik steek de N347 over om mijn wandeling voort te zetten op de Lemelerberg. Een prachtige Sallandse stuwwal met een hoogte van maar liefst 78 meter. Grappig dat we hier in Nederland alles wat hoger rijst dan twintig meter al betitelen als berg. Een buitenlander moet zich waarschijnlijk een bult lachen.
De zon danst vandaag tussen de bomen op de berg en merkbaar genieten alle wandelaars van dit heerlijke najaarszonnetje.
Ik rits mijn jas lekker open en stap in de richting van de buurtschap Giethmen. Aan mijn rechterzijde camping ’t Voshuus. Plots zie ik hoog in de boom een grappige vosachtig staartje. Een eekhoorn rent met lenige tred naar het hoogste deel van een kale boom.
Giethmen, bekend van zijn campings, veel jongeren komen hier elk jaar samen in Dennenoord. Bij het verlaten van de Lemelerberg sta ik oog in oog met de kronkelende Regge.
Ik spring aan de kant voor een enthousiaste mountainbiker, die me nog even argwanend vraagt of ik een hond bij me heb. Nee, maar wel een loslopend eekhoorntje, roep ik hem toe 😉
Slingerend langs de Regge steek ik bij Nieuwebrug de weg over om te beginnen aan het stuk bij landgoed Eerde.
De tocht blijft de Regge in al zijn kronkelheid volgen maar ik besluit om iets van de route af te wijken. Wanneer je bij Nieuwebrug bent mag je de Steile oever niet missen. Deze steile oever is een meanderend deel van de beneden Regge. Vanaf deze hoge rug in het landschap heb je een prachtig zicht op de oude rivierloop. De fraaie waterpartij ademt de kou van deze ochtend uit en in al zijn groene bevrorenheid is het een sprookjesachtig tafereel.
Wandelend over het landgoed zie ik dat de zon heeft plaats gemaakt voor een witte winterse nevel, de uitblik over de Regge is ineens anders dan een Sallands kwartiertje terug.
De witte wieven hebben de reggegrond in hun greep genomen.
Over imposante monumentale lanen, bereik ik het mooie kasteel Eerde. Een plek met een rijke geschiedenis. In de 14e eeuw stond op deze plek een houten burcht van roofridder Evert van Essen. Hij terroriseerde vanaf hier de wijde omgeving en menig koopman ging met de staart tussen de benen langs deze route richting Twente. De Utrechtse bisschop en de steden Zwolle en Deventer waren het gedrag van deze van Essen zat en lieten het houten rovershol plat branden.
Pas in 1715 liet de welgestelde Johan Werner van Pallandt, rijk geworden als legeraanvoerder in de Spaanse Successieoorlog, kasteel Eerde bouwen. De laatste baron Dirk van Pallandt hield een open deurenbeleid op het kasteel. Rond 1920 was hier het middelpunt van de padvinderij en niet veel later streek de wijsgeer Krishnamurti met zijn discipelen hier neer.
Vanuit het kasteel als hoofdkwartier werden hun Sterkampen georganiseerd. Later in de 2e wereldoorlog werden deze Sterkampen getransformeerd tot het beruchte kamp Erika, een van de meest duistere plekken in het Ommer bos.
Verderop in het bos kun je nog een kelder met graftombes van de van Pallandts vinden. S nachts vindt hier een enorm spektakel van dansende vleermuizen plaats rondom de tombes van de familie.
Het laatste stuk van de tocht loopt dwars door de zompige akkers waarop het hoge water van de Regge deels blijft staan. Soms stap ik op een verraderlijke ijsschots, die prompt onder mijn voeten breekt en me op enkel diep laat wegzakken. Een stuk wetering en wat bospaden verder bereik ik tenslotte de Archemerstuw. Einde van een mooie wandeldag.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Gerard Verswijver wandelt Dwars door Salland langs de Benedenregge”

  1. Avatar

    Beste Gerard,
    Iedere route die jij loopt/laat zien is prachtig om te zien en te lopen.
    Is het een idee om er een kaartje met route bij te voegen
    zodat ook mensen die minder bekend zijn met de omgeving
    deze kunnen lopen?
    Succes
    Willem

    1. Harrie Kiekebosch
      Harrie Kiekebosch

      Hallo Willem
      De routes verwijzen altijd naar de site DwarsdoorSalland. Daar kun je de route vinden, inclusief GPX-bestand zodat je hem kunt lopen met navigatie (de site geeft ook een handleiding), inclusief plattegrond, soms inclusief route-omschrijving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.