Gerard Verswijver wandelt Dwars door Salland dit keer de kerstroute in Deventer

Interessant? Deel het artikel

DSCN0210

Na de wandeling van vanmorgen waarover een volgende keer meer, besluiten we om de avond in Deventer door te brengen. De stad die je brengt in het verhaal van 1843 van Charles Dickens. Een Christmas Carol die zich bijna elk jaar afspeelt in het oude bergkwartier van Deventer. Ik loop de Deventer kerstwandeling van DwarsdoorSalland.

In de donkere stegen van het oude Deventer loopt de vrek en geldwisselaar, Ebenezer Scrooge eenzaam rond. In de Walstraat wordt hij verblind door de geest van de voorbije en huidige Kerstmis. De geest legt het egocentrische karakter van Scrooge bloot, onwetendheid en behoefte symboliseren het lijden in de wereld. De oude vrek wordt geconfronteerd met zijn wrange eenzame dood en besluit zich open te stellen voor de essentie van kerst, verbinding en liefde.

We starten op De Worp en in de verte doemen de lichten op van de grote Lebuïnuskerk. De boot vaart op en neer tussen de Worp en de Welle. Over de grote IJsselbrug komen we wat wandelaars tegen en met een korte avondgroet dalen we af naar de Wellekade. Rustig slenterend langs de kade genieten we van de prachtige versieringen en de miezer die onze gezichten zachtjes streelt. Een groot verlicht bord prijkt bij elke stadsingang ” Welkom in Deventer”. Via prachtige namen als Onder de Linden en de Kranensteeg duiken we de oude stad in. Een vriendelijke fotograaf maakt plaats voor ons en neemt zijn driepoot onder zijn arm.

Slingerend door de stad bereiken we het Klooster en duiken, via het oude hek, de kloostertuin in met een schitterend zicht op de spits van de Lebuïnus. Als we de camera richten horen we een kloppend geluid en zien een oude man met wit haar gekromd de tuin inlopen. De wedergeboorte van Scrooge, flitst in mijn gedachte. Plotseling ziet hij ons en vertelt dat het hek in het slot is gevallen. “Jullie hebben geluk, anders was het een lange nacht geworden”. Heel bereidwillig haalt hij de sleutels van het grote hek uit zijn woning en met een vriendelijk gebaar kunnen we verder.

Via de Kleine Poot komen we bij de Stromarkt met een prachtige boom vol verlichte kerstballen.

Nadat we de graven (Oude Kerkhof) gepasseerd zijn komen we op het plein van de grote Lebuïnus. Het grote Kerkhof met de oude Latijnse school. Prachtige verlichte bomen accentueren het blauwe licht in de oude kerk die hoog boven Deventer uit toornt. Voor de kerk zien we de contouren van een nieuwe imposante fontein.

We vervolgen de tocht door de Vleeshouwerstraat, de Iordenshof om in het hart van Deventer te belanden. De oude verlichte en intens scheve Waag. Zo jammer die lockdown, want wat hadden we nu een reuze zin in een reusachtige kleffe rum rozijnenbol om nog vrolijker door de straten van Deventer te schuifelen. De kramen zijn verdwenen, de winkels zijn dicht, de kroegen gesloten. Achter de ramen staat een enkele restaurant-eigenaar zijn afhaalmaaltijden te bereiden.

Door de winkelstraten maken we een wijde boog door het centrum om uiteindelijk via “achter de Broederen” de singel bij het station te bereiken. Bij de grote schouwburg pronkt een enorme kerstbal waaruit steeds hordes kinderen kruipen. De imposante Keizerstraat waaraan deze schouwburg en het grote kunst- en muziekwalhalla liggen is jarenlang mijn werkterrein geweest. Ik ken hier elk gebouw en elke steeg.
Uiteindelijk komen we in de Walstraat, de wijk waar Scrooge zijn kapitaal in antiek heeft. Prachtige winkeltjes vol snuisterijen en antiek hinniken hun waren door de verlichte ruiten. Heerlijke ouderwetse namen als Prinsenplaats, Bergschild en Muntengang illustreren de rijke geschiedenis van dit Middeleeuwse bergkwartier.Pronkstuk van de wandeling is misschien wel de oude schipperskerk, Nicolaas of Bergkerk die op een heuvel zijn discipelen roept als een mythische sirene uit de oudheid. De schippers van de Bokkingshang liepen in stilte de heuvel op naar de kerk.

Wij dalen af uit het kerstverhaal om met onze laatste energie in het pikkedonker nog eenmaal de brug te nemen. Deventer wordt kleiner en kleiner.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.