Op 4 december 1944 werd er vanaf de Eelerberg (bij Hellendoorn) rond 15.00 uur een V2-raket afgevuurd. (Er werden iedere dag raketten afgevuurd richting Engeland). Deze stortte neer in een weiland in de buurt van Luttenberg. De raket ontplofte niet, waarop buurtbewoners kwamen kijken bij het projectiel. Helaas ontplofte de raket enkele minuten later. 19 Mensen kwamen daarbij om. (Onze Pa, “Roerink Garrat” werd gelukkig op tijd weg gehaald door Broer Bernard).
Door Gerard Lammers
Monument
Ter herinnering aan deze ramp is er daar een monument opgericht. Ieder jaar is er op 4 Mei een herdenking bij dit moment.
Verhaal Gerrit Lammers
Mijn vader, bijgenaamd Roerink Garrat, heeft mij vroeger veel verteld over de mislukte lancering van een V2 bom vanaf Hellendoorn (nabij het sanatorium werd in 1944 een V2 lanceerbasis geinstalleerd) De mislukte lancering was op 4 december 1944. Zij woonden ongeveer 500 meter van van waar de bom is neer gevallen, nu groepsaccommodatie “De Boerschop.” Die bewuste middag hoorden zij een enorme knal. Nieuwsgierig ging mijn vader kijken wat er aan de hand was. Eenmaal bij de enorme krater aangekomen ziet bij een gigantische bom liggen. Er waren inmiddels veel nieuwsgierigen op de enorme dreun afgekomen. Ineens wordt mijn vader uit de groep mensen getrokken door zijn oudere broer. Hun vader (Opa) had gezegd dat hij direct thuis moest komen. En zoals mijn vader altijd zei “Vroeger luisterden we naar onze ouders”. Inmiddels zijn ze enkele honderden meters verwijderd van de V2 bom wanneer het projectiel onverwachts ontploft. Door de enorme dreun en druk leek het wel een aardbeving die hen tegen de grond drukte. De gevolgen waren verschrikkelijk: 19 mensen werden gedood. Mijn vaders geluk was dat ze al een paar honderd meter verwijderd waren van het vreselijke ongeval. Daardoor, doordat zijn oudere broer hem op tijd weg haalde, heeft hij het overleefd Veel vrienden en bekenden van hen waren onder de doden. Vooral tussen 50 en 60 jaar geleden heeft hij deze belevenis vaak aan mij verteld. Daarna werd het steeds minder.
Tekst op het monument
Gedachtenis aan de V2 ramp op 4 december 1944.
Op deze plaats kwamen om het leven:
H.J. Sigmeyer – 70 jaar
I. Bannink – 45 jaar
G.J. Derks – 43 jaar
I Otten – 41 jaar
A.H. Lugtenberg – 37 jaar
J.M. Veldman – 29 jaar
A.H. Nijenkamp – 24 jaar
G.C. Heuven – 22 jaar
S.G.E. Ruesink – 22 jaar
C.M. Dieckman – 20 jaar
J.W. Lobry – 19 jaar
J.M. Vrielink – 19 jaar
A.C. Heuven – 18 jaar
E.G. Smit – 18 jaar
J.C. Mol – 17 jaar
A.J.J. Tijhuis – 16 jaar
H.J. Sigmeyer – 14 jaar
C.M. Schonk – 10 jaar
J.B. Veldhuis – 10 jaar
Laten wij hen blijven gedenken!
E.G. Smit had een broer. Johannes Antonius Smit. Geboren op 4 november 1919. Van beroep was hij smid. Waarschijnlijk daarom is hij geplaats als Aspirant Reserve Hoefsmid bij de hoefsmidschool van het 1e Regiment Huzaren. Hij was gelegerd in de Nieuwe Alexanderkazerne gelegen aan de van Alkemadelaan in Den Haag. Nu staat daar het Internationaal Strafhof. Op 10 mei 1940 werd deze kazerne om 04:15 uur gebombardeerd. Daarbij raakte hij zwaar gewond. Werd overgebracht naar het dichtbij gelegen Bronovo ziekenhuis en overleed aldaar op dezelfde dag. Op 16 mei 1940 werd hij begraven op het Militaire Erehof gelegen op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan 12 in Den Haag. Daar liggen twee verzamelgraven. De namen van de gesneuvelden staan op het monument. Van J.A. Smit is de exacte grafpositie aan ons bekend. Op 10 mei van ieder jaar organiseren wij daar een herdenking. Het College van B & W, alsmede verschillende commandanten van diverse militaire onderdelen, waaronder de commandanten van het Regiment Huzaren van Boreel en het Regiment Huzaren Prinses Catharina Amalia zijn aanwezig. Een foto van de laatste herdenking is beschikbaar. Op de website http://www.oorlogsgravendenhaag.com kunt u de laatste herdenking nogmaals bekijken.