Gerard Heuven bericht vanaf ‘de vuurlinie’ in Alberta

Hevige bosbranden in Alberta, Canada. De Sallanders Gerard en Annelies Heuven hebben de truck met camper klaarstaan voor het geval dat... Maar er is regen gevallen!

Interessant? Deel het artikel

brand alberta

Gerard Heuven houdt HierinSalland op de hoogte van de bosbranden in Alberta. “Er zijn heuvels daar verder op” laat hij weten bij de foto, “maar die kan je niet meer zien.” Het vuur is dichtbij. De rook doet de kwaliteit van de lucht geen goed: “Gekkenbende!”

Maar er is regen gevallen. “”Een paar goeie buien hebben we gehad gisteren en vannacht. Niet echt veel, maar het heeft op sommige plaatsen goed geholpen. De luchtkwaliteit is goed verbeterd. Maar we zijn er nog lang niet. Er zijn een paar dorpen waar de mensen weer terug naar huis kunnen. Verder naar het noorden zijn dan weer een paar dorpen geëvacueerd. Het is nog steeds warm, soms heeft de zon vanwege de rook moeite er door heen te komen.”

Met Victoria Day, gisteren, maandag 22 mei, lijkt het goed gegaan te zijn. Gerard hield zijn hart vast. “Iedereen had vanwege die dag een lang weekend, het was het eerste camper-weekend van het jaar. Dat doe je dan altijd met een barbecue, maar dit jaar was het verboden vuur te maken. Een bbq op hout en kolen was dus verboden, maar met propaangas was wel toegestaan. Het lijkt dat er geen nieuwe branden zijn uitgebroken door open vuur, wel drie nieuwe branden door de bliksem.”

Er is toch al genoeg in de fik gegaan. “Op dit moment is al over een miljoen hectares verbrand. Dat is net zo veel als een kwart van Nederland!!! Gewoon niet voor te stellen. Er zijn nog steeds veel branden niet onder controle.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.