Gemeenten, geef de energietoeslag aan wie het nodig heeft

Tegen de buitensporig oplopende energieprijzen heeft het rijk de gemeenten opgedragen mensen met een minimuminkomen toeslagen te geven. Hoewel sommigen die (nog) helemaal niet nodig hebben.

Interessant? Deel het artikel

gasmeter

Wat jammer dat de toeslagen van gemeenten niet wat specifieker bij mensen terecht komen die het nodig hebben. Vanuit meerdere kanten krijgen we die opmerking doorgespeeld. Stel dat jouw contract met de energieleverancier nog twee jaar vaststaat. Dan verandert er helemaal niks aan jouw energiekosten, maar krijg je toch steun!

Door de hoge energieprijzen krijgen gemeenten van het rijk compensatiegeld. Per gemeente mogen ze zelf weten hoe dat geld bij de burgers terecht komt. Raalte en Olst-Wijhe doen ongeveer hetzelfde:
“Huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2022 een eenmalige energietoeslag. Het Rijk heeft de eenmalige energietoeslag van € 800 verhoogd naar € 1300. Olst- Wijhe voegde daar uit eigen middelen nog € 100 aan toe. Daarnaast kunnen nu ook inwoners met een inkomen van 120% tot 130% van de bijstandsnorm een eenmalige energietoeslag van € 500 aanvragen. Ook studenten komen in aanmerking voor deze eenmalige toeslag.
Deze tweede aanvullende energietoeslag van € 500,- wordt automatisch betaald aan de huishoudens die ook in aanmerking zijn gekomen voor de volledige eerste energietoeslag van € 800,-.”

Maarrrr, wat als je een contract hebt dat nog voor twee jaar vast staat en toch in deze loonschaal valt? Dan heb je wel recht op geld, maar heb je geen extra lasten… En ook zou je meteen moeten kijken naar hoeveel deze mensen aan energie verbruiken! Doen ze zuinig? Wonen ze gehuurd in een waardeloos geïsoleerde woning? Kun je ze het geld niet beter in de vorm van zonnepanelen schenken? Hoe zit met hun wasmachine en afzuigkap? Kunnen we ze niet beter helpen oude modellen te vervangen? Laat de woningstichting die witwas-apparatuur overnemen en het in de verhuur meenemen. Dat is goedkoper voor alle partijen en de energievraag daalt.

De one size fits all aanpak lost de financiële noden voor een bepaalde groep op, maar doet niks, maar dan ook helemaal niks, om aan de basis van het probleem te werken.

 

Nu je de kans hebt, zou je dat juist wél moeten doen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *