GemeenteBelangen Raalte ziet uit naar het debat met het nieuwe college     

Hoewel GemeenteBelangen Raalte zich, net als veel inwoners en de andere niet betrokken partijen, absoluut niet kan vinden in de gevolgde formatieprocedure, waarbij zij als grootste partij heimelijk buitenspel gezet werden, gaat zij toch met een positieve en constructieve houding de oppositie voeren op inhoud en debat. De gemeenteraad moet immers het beste met de inwoners voorhebben. Dat is de primaire taak!

Interessant? Deel het artikel

GB
GemeenteBelangen Raalte

”Natuurlijk hebben we flink gebaald toen bekend werd dat BurgerBelangen, CDA en VVD ons, als grootste partij, buitenspel hebben gezet bij de vorming van het nieuwe college” zegt Jan Schokker, fractievoorzitter van GemeenteBelangen. ”Met het CDA hebben we jarenlang goed samengewerkt en dan voelt het op zijn zachts gezegd niet fijn wanneer deze partij je de rug toekeert, zonder dat je daar een goede reden voor hebt gehoord. Volgens ons hebben we de laatste vier jaar ook goed samengewerkt met de VVD.  

Gevolgde procedure

Zonder ook maar één inhoudelijk gesprek over de mogelijkheden van een (verdere) samenwerking hebben genoemde partijen besloten om te kiezen voor een college zonder GemeenteBelangen. Dat kan en volgens de Kieswet is dit ook mogelijk. De vraag is wel of dit de wens van de inwoners van Raalte is. Hoe dan ook, wij gaan niet bij de pakken neerzitten. Wij hebben de afgelopen jaren veel bereikt en de kiezer heeft dat beloond. We hebben nog meer stemmen gekregen dan de vorige keer. We gaan daarom door op de ingeslagen weg, weliswaar vanuit een andere rol, maar daar zijn we klaar voor.“

Worsteling

Lijsttrekker Irene Weertman: ”We hebben in de fractie flink geworsteld met de vraag: stel dat we alsnog  worden gevraagd om deel te nemen aan de formatieonderhandelingen, willen wij dat dan wel? Dit heeft te maken met de wijze waarop het proces is verlopen. De fractie was hier aanvankelijk behoorlijk verdeeld over. Uiteindelijk hebben wij gezegd dat, als die mogelijkheid er komt, we in gesprek gaan. Dat gesprek lijkt er echter niet te komen. VVD, CDA en BurgerBelangen hebben elkaar immers de liefde verklaard en staan 2 juni in de raadszaal voor het altaar. Ook hebben wij in de wandelgangen geluiden gehoord dat zij elkaar hebben gevonden in de verdeling van de wethoudersposten, maar wat kunnen wij met dit soort geluiden? Niets toch!

Verspilling van ervaring

Het huwelijk tussen Ben, Alexander en Gerria betekent het ontslag van wethouder Frank Niens. In onze ogen verliest Raalte daarmee een bekwame wethouder. Door zijn toedoen staat Raalte er financieel uitstekend voor. Met het uitsluiten van GemeenteBelangen verliest het college een partij die de afgelopen jaren heeft gezorgd voor verbinding binnen de gehele gemeenteraad en de verbinding met de inwoners van onze gemeente.” Nieuwkomer Jos Westenenk: ”We zien uit naar de  debatten met het nieuwe college. Als het moet, stevige debatten, maar wel op de inhoud en niet op de poppetjes. We zijn erg benieuwd naar het collegeprogramma. GemeenteBelangen is er samen met de kiezers van BurgerBelangen vooral nieuwsgierig naar in hoeverre de verkiezingsbeloften van Ben Nijboer daarin terugkomen en hoe hij de beloften financieel haalbaar wil maken.”                                 

Constructieve opstelling

Aftredend wethouder Frank Niens:  ”Op het gebied van bijvoorbeeld versneld bouwen van betaalbare woningen, investeren in duurzaamheid, ondersteuning van vrijwilligerswerk, ontwikkeling van buitengebied met aandacht voor de agrariërs en ondersteuning bij herbestemming van kerkgebouwen, kan de nieuwe  coalitie op onze volledige steun rekenen.” Irene Weertman sluit af: ”Na een periode van frustratie hebben we ons herpakt. Indien de collegevorming doorgaat zoals is aangekondigd door Ben Nijboer, dan zullen wij de komende jaren, op een constructieve wijze het debat met het nieuwe college gaan voeren op inhoud. Met als doel het beste resultaat te behalen voor de  inwoners van onze  mooie gemeente. Dát is namelijk de belangrijkste reden waarom we in de raadszaal zitten.”

 

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

3 reacties op “GemeenteBelangen Raalte ziet uit naar het debat met het nieuwe college     ”

 1. Avatar
  Marjan Potze

  Vooral die laatste twee zinnen spreken me erg aan!
  Begrijpelijk dat GemeenteBelangen teleurgesteld was maar na een paar weken van bezinning dit nu achter zich wil laten om constructief aan het werk te gaan.
  Samen met de andere partijen!
  Oppositie of coalitie, dat maakt niet uit. Jullie hebben elkaar allemaal nodig want hoe meer kennis men met elkaar uitwisselt des te beter dit voor de gemeente Raalte zal uitpakken.
  Laat zien dat alle partijen er samen voor willen gaan zonder elkaar op momenten verbaal de tent uit te vechten maar om elkaar te steunen, elkaars mening te respecteren maar eventueel ook te corrigeren.
  Laat maar zien hoe teleurstellingen ook omgebogen kunnen worden naar constructieve samenwerking met als resultaat een bloeiende gemeente!
  Wens alle bestuurders goede moed en heel veel succes toe!

 2. Mia

  Het spel dat wordt gespeeld in de gemeente lijkt wel heel erg op de landelijke gang van zaken. Niet de inhoud centraal maar de verpakking. Niet het verhaal maar de voorlezer. Zitten de inwoners daar op te wachten? Samen leven is dat niet waar het om gaat? Politiek is een middel en niet het doel.

 3. Pingback: Oorverdovende stilte rond de coalitieformatie in Raalte - Hier in Salland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.