GemeenteBelangen maakt zich zorgen over de ontwikkelingen op de woningmarkt.
Jongeren en jonge gezinnen (starters) hebben op dit moment amper kans om aan een betaalbare koopwoning te komen in de gemeente Raalte. Er zijn steeds meer jongeren die uit de gemeente Raalte vertrekken, omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden in de verschillende kernen van de gemeente.
Financiering
Als een jongere of jong gezin met een modaal inkomen op dit moment naar de bank gaat kan hij of zij ongeveer €175.000 lenen en voor dit bedrag wordt hier helaas geen woning meer gebouwd. We hebben het dan nog niet eens over jongeren met een studieschuld of zonder een vast arbeidscontract.
Overbiedingen
Wanneer er koopwoningen vrijkomen die enigszins betaalbaar zijn, worden deze royaal overboden door mensen elders uit het land, die (veel) meer willen betalen dan de vraagprijs.
Eigen jongeren trekken weg
Als we er voor willen zorgen dat jongeren met een sociale en economische binding aan onze gemeente een kans krijgen op de woningmarkt, moeten we zorgen voor betaalbare woningen en de voorwaarden daarvoor scheppen. Het bouwen van deze woningen is van cruciaal belang voor de vitaliteit én de sociale en economische ontwikkeling van Raalte en haar buurtdorpen.
Als Raalte en haar buurtdorpen verworden tot woondorpen voor mensen van elders, zonder enige sociale of economische binding, dan heeft dat op termijn dramatische gevolgen. Wij zullen er voor moeten waken dat onze vitale dorpen vitaal blijven!
Verzoek aan de gemeente
GemeenteBelangen wil graag dat het college bij het opstellen van een woonvisie niet alleen kijkt naar het aantal koopwoningen ongeacht de prijzen, maar ook dat zij duidelijke maatregelen neemt om er voor te zorgen dat onze jongeren over betaalbare koopwoningen kunnen beschikken. Jongeren en jonge gezinnen zijn in alle opzichten de toekomst voor de gemeente Raalte. We moeten nu maatregelen nemen en deze ook in de woonvisie opnemen.
Vragen aan het College van B & W
1) Is het college op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt waardoor starters haast geen mogelijkheid hebben om een voor hen betaalbare woning in hun eigen dorp te kunnen kopen?
2) Is het mogelijk een huisvestingsverordening op te stellen waarbij met name jongeren met een sociale en economische binding voorrang krijgen bij toewijzing van een betaalbare woning of kavel?
3) Graag wil GemeenteBelangen dat de starterslening weer beschikbaar komt. Wil het college deze opnemen in de nieuwe woonvisie?
4) Kan het college een pilot met Tiny Houses opnemen in de nieuwe woonvisie?