Gemeente Raalte komt in actie en laat asbest gratis ophalen

De gemeente Raalte doet mee aan de ‘Week van de Asbestvrije Schuur’, die komende maandag 13 september begint. In opdracht van de gemeente haalt Asbest Service Salland op zaterdag 18 september kosteloos asbest dakplaten op bij particulieren in de gemeente. Wethouder Frank Niens geeft die ochtend het startschot voor de actie. Huishoudens in Raalte, Broekland en Heino hebben hun asbestplaten al aangemeld.

Interessant? Deel het artikel

Gemeente Raalte komt in actie en laat asbest gratis ophalen
Fotocredits: Pixabay

Kleine schuren

Sinds 2018 is 180.000 van de in totaal 815.000 vierkante meter asbestdaken in de gemeente Raalte verwijderd. Wethouder Frank Niens: “Het is een begin, maar de uitdaging blijft groot. Met name kleinere schuren blijven achter. We hebben nog bijna 400 schuurtjes te gaan in de gemeente Raalte. Het is belangrijk dat het asbest wordt verwijderd, want naast de gezondheidsrisico’s zijn verzekeraars steeds minder genegen om (brand)schade te vergoeden als er sprake is van asbest. Dit is een maatschappelijke opgave.”

Bij 35 vierkante meter of minder is het aan particulieren zelf om asbesthoudende dakplaten te verwijderen. Niens: “Als gemeente kunnen we dit stimuleren en faciliteren. Daarom doen we mee aan deze actieweek. Wie nog mee wil doen aan de actie moet snel zijn.” Als je je uiterlijk vrijdag 10 september aanmeldt, zorgen wij er samen met onze partner Asbest Service Salland voor dat de gesaneerde asbestplaten kosteloos bij je op worden gehaald.

Veilig afvoeren

Ian Mensink van Asbest Service Salland: “Asbestplaten moeten zorgvuldig worden verwijderd en afgevoerd. Zo mogen particulieren alleen geschroefde en hechtgebonden asbestplaten zelf verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om niet te boren, slijpen en zagen in de platen. De vezels die dan vrijkomen zijn schadelijk voor de gezondheid. Dat risico loop je ook wanneer de platen breken. Asbesthoudend materiaal moet bovendien goed en dubbel worden verpakt in geschikt plastic. Wij hebben dit vaker gedaan en helpen particulieren hier graag bij. We hopen op een volle aanhanger op zaterdag 18 september.”

Asbesthoudend materiaal gratis op laten halen? Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 10 september aan via asbestdaken@raalte.nl. Meld daarnaast ook de sanering vijf werkdagen van tevoren hier aan. Met de toestemmingsbrief van het Omgevingsloket kunnen deelnemers een gratis veiligheidspakket en folie ophalen bij het Milieubrengstation in Raalte.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.