Geld betalen voor terugleveren stroom?

Veel energieleveranciers vragen vaste terugleverkosten aan hun klanten met zonnepanelen. Ook onze leverancier Energie van Ons ontkomt er niet aan. Endona krijgt er veel vragen over. Vooral van klanten die een nieuw contract aangaan. In deze nieuwsbrief proberen we je iets meer uitleg te geven.

Interessant? Deel het artikel

endona zonneweide torenallee
Endona zonnepark Torenallee Raalte

Salderen kost geld

Door de salderingsregeling mag je de zonnestroom die je op een zomerse dag in juli teruglevert wegstrepen tegen je verbruik op een koudere winterochtend of -avond in november. Helaas moet de elektriciteit op zo’n koude novemberdag nog vaak uit fossiele bronnen worden opgewekt én is deze veel duurder dan teruggeleverde zonnestroom hartje zomer. Waar veel mensen een vast bedrag betalen voor stroom, betalen energieleveranciers zelf elk moment een andere prijs voor hun stroom. Op zonnige dagen moeten ze geld toeleggen en deze verliezen proberen ze te compenseren met terugleverkosten voor consumenten met zonnepanelen. Of ze verhogen (soms stilletjes) de kosten van gas. Ga je prijzen vergelijken? Controleer dan alle kosten, inclusief vastrecht, btw en energiebelasting.

Kortom: Salderen zoals we dit kennen brengt kosten met zich mee en energieleveranciers verrekenen deze kosten hoe dan ook. De leveranciers doen dit op verschillende manieren.

Terugleverkosten Energie van Ons

Vanaf 1 maart 2024 betalen klanten van Endona (Energie van Ons) die met zonnepanelen stroom terugleveren terugleveringskosten. Hoeveel hangt af van het aantal panelen en jouw mogelijke verbruik op het moment dat de zon schijnt en je stroom produceert. Bij Energie van Ons betaal je niet voor de stroom die je teruglevert tot maximaal 999 kWh. Lever je meer terug, dan betaal je wel.

Kleine rekensom

Stel je wekt met zonnepanelen 4.000 kWh op en neemt 25% direct af, dus 1.000 kWh. Voor de 3.000 kWh die je teruglevert betaal je dit jaar € 242,-, inclusief btw. Op de website van Energie van Ons staat een actueel overzicht van alle terugleverkosten.

Tip: stuur je gebruik

Hoe minder je teruglevert, hoe minder vaste terugleveringskosten je betaalt. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk stroom meteen gebruikt als je het opwekt. Zet bijvoorbeeld je vaatwasser en wasmachine aan als de zon schijnt of laadt de autoaccu.

Ander contract

Kun jij je energiegebruik heel goed plannen? Kun je je elektrische auto bijvoorbeeld in de zonne-uren of nachturen opladen? Dan kun je een dynamisch energiecontract overwegen. Met deze contractvorm kun je profiteren van verschillen in uurtarieven en is er geen sprake van vaste terugleveringskosten. Gemiddeld gezien zijn de tarieven in deze maandelijks opzegbare contractvorm lager. De moeite waard om eens te bekijken en/of uit te proberen.
Welk contract het beste bij jou past kunnen wij helaas niet zeggen; het hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Bekijk hier alle opties en bijbehorende kosten.

We hopen dat we je iets meer duidelijkheid hebben gegeven over terugleveringskosten. Graag verwijzen we je naar de website van Energie van Ons voor alle actuele informatie en tarieven. Heb je vragen, wij helpen je graag.

SCE projecten – laatste kans!

Voor onze SCE-projecten in Heeten en Raalte zoeken we nog 2 en 4 deelnemers. Interesse?

 

Kijk op onze website

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.