Geert Christerus, wat doe jij duurzaam? Ik heb de sociale moestuin in Dalfsen opgezet

Interessant? Deel het artikel

Geert Christerus sociale moestuin eigen foto

De Protestantse Kerk Dalfsen heeft een Sociale Moestuin ingericht. Geert Christerus is initiatiefnemer en zegt: “Die tuin moet je meer zien als een middel. Verbinden is het doel.”

Geert Christerus: “Met onze werkgroep van de Groene Kerk Dalfsen (van de Protestantse Gemeente Dalfsen) hebben we een aantal activiteiten gerealiseerd, waarvan het opzetten van een sociale moestuin er één is. Naast de moestuin op Natuurboerderij de Lindehoeve hebben we aan de Beese in het buitengebied van Dalfsen nog een tweede tuin. Dit is een soort boomgaard met fruitbomen. We zijn dit voorjaar begonnen met het ontwerp en inrichting van de moestuin. We wilden met onze moestuin verbinding tussen mensen stimuleren. Iedereen mag meewerken op de tuin en we hebben nu ongeveer twaalf medewerkers op onze lijst. Verder vinden we vanuit onze geloofsovertuiging ook het verantwoord omgaan met de aarde van groot belang.”

Hoe dat verbinden werkt? “Heel simpel, we praten tijdens het werk, we praten bij het thee drinken, werken in de tuin is het middel, verbinden is het doel. Als je in de tuin werkt, kun je je persoonlijke probleempjes wegwerken, je kunt je hoofd leegmaken. Maar het tuinieren is ook heel mooi: Je stopt een aardappeltje in de grond en dan een paar maanden later haal je er gewoon tien aardappelen weer uit.”

Ervaring van twee deelnemers

Deelnemers voelen zich opgenomen door anderen en vertellen dan ook persoonlijke dingen:
– “Ik ben uitgevallen op mijn werk en ben nu terug aan het komen. Daar helpen de andere vrijwilligers me verder mee, terwijl we elkaar eigenlijk nog helemaal niet zo lang en zo goed kennen. Dat geeft me wel weer iets meer moed om door te gaan.”
– “Ik ben nog redelijk nieuw hier in Dalfsen. Nieuwe mensen leren kennen is hier daarom een mooie start. Je krijgt een schouderklopje, drinkt samen een kopje koffie, en goh wil je er een koekje bij? Heel simpel, maar juist die simpele dingen die heel klein zijn, die kunnen van groot belang zijn.”

Toekomst

Plannen voor de toekomst? “We gaan met onze vrijwilligers een nieuwe planning maken voor de tuin met wisselbouw.” Maar dan gaat het dus over het middel. Wat het doel betreft: “Verder willen we de samenwerking met de voedselbank wat strakker opzetten, zodat de minima en minima 10+  betrokken kunnen worden. Hierbij zou men dan producten kunnen ophalen en daarbij zelf actief gaan oogsten.”

Het TV-programma Petrus in het Land van KRO-NCRV besteedde ook aandacht aan de Sociale Moestuin. Het initiatief is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage via 4D, waarbij de vier d’s staan voor denken, durven, doen en delen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.