Als jij op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft werkt of studeert, kun je voortaan alleen maar meer vegetarisch eten bestellen. En in Amsterdam ga je in de metro geen reclame meer tegenkomen van auto’s op fossiele brandstof. Het roer moet om, vinden ze, laten we er zelf maar mee beginnen.
In Delft willen ze in 2030 klimaatneutraal zijn. Na een beetje onderzoek bleek dat je dat via een andere voedselconsumptie van studenten en medewerkers het snelst kon bereiken. “Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen , zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. “De universiteit had altijd sterk vleesgeoriënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod, dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot ten gevolge van voedsel.”
Student Luuk Graamans onderzocht trouwens ook de effecten van verticale landbouw: dat is voedsel verbouwen in bakken boven elkaar in plaats van de in de grond. Je kunt dat doen bij mensen in de buurt zodat je transport kwijt bent, je hebt er geen gif voor nodig, het is niet weersafhankelijk en tegenover de toename van LED-elektriciteit staat een grote afname van water.
Amsterdam
In Amsterdam is per direct een verbod ingevoerd op reclame voor fossiele brandstof. In de metrostations mogen geen advertenties meer hangen voor vliegtickets tegen dumpprijzen of auto’s die op diesel of benzine rijden.
Salland
In Salland is er ook discussie over advertenties. De VVD wil reclame op bussen en treinen mogelijk maken. Dat openbaar vervoer is allemaal elektrisch overigens, maar de VVD heeft het niet gehad over een verbod op bepaalde soorten reclame.