In mei vond de eerste lange trajectvlucht met een medische drone plaats tussen Meppel en Zwolle. Uit wetenschappelijk onderzoek van Isala blijkt nu ook dat het vervoeren van bloed door de lucht geen invloed heeft op de kwaliteit van bloed. Dat brengt medisch spoedtransport per drone weer een stapje dichterbij.
In het buitenland is het al heel gebruikelijk dat bloedmonsters en -producten per drone worden getransporteerd. Ook Isala wil in de toekomst transport van medische drones mogelijk maken tussen de locaties Meppel en Zwolle. Desondanks was er nog weinig bekend over de stabiliteit van bloedmonsters.
Om dit te onderzoeken zijn vier testvluchten gedaan. Hieruit blijkt dat dronetransport géén effect heeft op de laboratoriumuitslagen. De kwaliteit van bloed na het gebruik van een medische drone blijft dus hetzelfde. En dat is meer dan goed nieuws voor het droneproject van Isala.
Hordes
Hoe goed het nieuws ook is; om de drone daadwerkelijk te kunnen inzetten moeten er nog wel een aantal hordes genomen worden. Zo wordt de drone momenteel nog verder ontwikkeld om te kunnen vliegen onder alle weersomstandigheden. Ook een goede start- en landingsplaats op beide locaties van Isala moet nog worden vormgegeven.