Sinds 2022 zetelt Jos in deze raad voor GemeenteBelangen Raalte. Hij is vanuit zijn beroep gepokt en gemazeld in de gemeentelijke wereld. Als ambtenaar heeft hij vanaf midden jaren tachtig bij verschillende gemeenten gewerkt in de rol van beleidsadviseur en projectleider op het gebied van onder meer financiën, welzijn, sport en sociaal domein.
Een aantal jaren geleden is hij uit loondienst gegaan en nu werkt hij als zzp-er voor gemeenten. Hoewel hij vanuit die werkzaamheden veel met de politiek te maken heeft, is hij soms verrast over zaken die hij in Raalte als raadslid tegenkomt.
Functie gemeenteraad
Wettelijk gezien is de gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan. De raad bepaalt het beleid. De uitvoering daarvan ligt bij het college van burgemeester en wethouders. Vervolgens controleert de raad of het college het beleid uitvoert zoals dat afgesproken is.
Jos ervaart echter dat deze manier van werken in Raalte nog niet altijd gaat zoals hij dat het liefst ziet. Regelmatig worden door het college dichtgetimmerde beleidsvoorstellen aan de raad voorgelegd. Je ziet dan dat de discussie in de raad zich beperkt tot wat vragen stellen over het betreffende voorstellen en dat vanuit het college het voorstel verdedigd wordt. Ik zie liever dat het college bij een voorstel meerdere opties in beeld brengt. Dan heb je wat te kiezen en het brengt de discussies beter op gang. Uiteraard mag het college daarbij een voorkeursvariant aangeven.
Een voorbeeld van een dichtgetimmerd verhaal is de gemeentebegroting. Jaarlijks gaat hier toch een bedrag van zo’n 125 miljoen euro aan gemeenschapsgeld in om. Wettelijk is vastgelegd dat de raad de gemeentebegroting vaststelt. Ik ben van mening dat we als raad aan de voorkant onvoldoende in de gelegenheid worden gesteld om een aantal belangrijke kaders vast te stellen die bepalend zijn voor het opstellen van de begroting. Hoe gaan je om met de belastingtarieven, hoeveel geld trek je uit voor wensen vanuit de inwoners? Nu krijgen we in oktober /november weer een begroting voor het komende jaar voorgelegd die al dichtgetimmerd is en het moeilijk is om daarin wijzigingen aan te brengen. Deze wijze van werken doet geen recht aan de positie van de raad en ben ik ook nog niet eerder tegengekomen bij de verschillende gemeenten waar ik gewerkt heb.
Gelukkig gaat het soms ook goed. Jos ziet dat het af en toe wél lukt om de raad in een vroeg stadium te betrekken en heeft hier goede ervaringen mee. Daarom wil hij graag dat deze werkwijze vaker wordt toegepast.
Buurtdorpen en vrijwilligers
Een belangrijke drijfveer voor Jos om in de politiek te gaan is het behoud en versterkingen van voorzieningen in de buurtdorpen, waaronder natuurlijk ook zijn eigen dorp Luttenberg. Hij merkt dat het steeds moeilijker wordt om het vrijwilligersbestand op peil te houden, terwijl die vrijwilligers juist zo belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat sporthallen, zwembaden en dorpshuizen financieel rond kunnen komen. Zeker aangezien de gemeente hiervoor momenteel geen of nauwelijks subsidie geeft.
Jos kijkt uit naar het voorstel dat in het najaar aan de raad wordt voorgelegd over het ondersteunen van vrijwilligerswerk. Hij benadrukt echter dat dit niet alle zorgen weg zal nemen.
Jos: “In de buurtdorpen hoor je nog wel eens het geluid dat in de buurtdorpen dat alles met vrijwilligers gedaan moet worden, terwijl in Raalte dorp het werk door betaalde krachten gedaan wordt en flink gesubsidieerd wordt door de gemeente. Dit ligt toch wat genuanceerder. Ook in Raalte dorp zijn er veel verenigingen en stichtingen die op vrijwilligers draaien. Maar ik zie wel degelijk voorbeelden waar de gemeente wel relatief veel subsidie geeft in vergelijking met buurtdorpen. Bijvoorbeeld voor de binnensportaccommodaties in Raalte dorp die door het Sportbedrijf met beroepskrachten gerund worden. Daardoor zijn de kosten hoog en zijn de tarieven die de gebruikers moeten betalen, niet kostendekkend. De gemeente betaalt het verschil. In de buurtdorpen worden deze accommodaties gerund door vrijwilligers en moeten ze het doen zonder jaarlijkse subsidie.
(lees verder onder afbeelding)

Jaarlijks wordt ongeveer 2,7 miljoen euro gemeenschapsgeld besteedt aan het Sportbedrijf. Een deel daarvan heeft betrekking op het overdekte zwembad, sportstimulering en verenigingsondersteuning. Daar heb ik geen problemen mee. Het zijn immers voorzieningen voor de gehele gemeente. Voor een aantal andere onderdelen vind ik dat er minder verschil moet zijn met de situatie in de buurtdorpen”.
Het dossier van het Sportbedrijf is een van de dingen waar Jos zich voor inzet, onder andere door te pleiten voor meer gelijkheid richting buurtdorpen . Na de zomer komt dit dossier weer aan bod en hij geeft aan met voorstellen te komen.
GemeenteBelangen Raalte
GemeenteBelangen is een lokale partij. Door juist lokaal goed te kijken wat nodig is voor je inwoners, kun je beleid op maat maken. Daarom is GemeenteBelangen een partij die bij mij past!, aldus Jos .
Website GemeenteBelangen Raalte
Ga vooral zo door Jos, goed bezig.
Hiermee onderscheid jij je , met je fractie, tenminste van de hele brij aan collegepartijen en meelopers.
( En dan doel ik niet op D66 en PvdA )