Gangbare boer naar Den Haag, biologische boer doet aan stikstofreductie

Interessant? Deel het artikel

koe biologisch
'@PX Here

In de biologische veehouderij wordt per hectare bijna de helft ammoniak uitgestoten dan bij de gangbare landbouw. Dat staat in de Quick Scan stikstofproblematiek en biologische veehouderij van de WUR. Als je daar de nitraatuitspoeling bij optelt kom je op zeventig procent minder stikstof.

Volgens de WUR komt dat om biologische koeien veel meer buiten lopen. Dan vermengt de poep en de pies niet waardoor daar geen ammoniak ontstaat. Ook is het aantal dieren per hectare kleiner, wordt er minder bemest en al helemaal geen kunstmest en zit er minder eiwit in het voer.

Biologische boeren vinden naar aanleiding van dit rapport dat de overheid hun bedrijfsvoering echt als een andere sector moet beschouwen, met regelgeving die daarbij hoort. Zo zou je biologische boeren wél dichter bij natuurgebieden kunnen toestaan. Biologische boeren zien zich zelf als een perspectiefvolle oplossing in plaats van als een landbouwprobleem. Ze bepleiten dat de overheid reguliere boeren daarom en omschakelsubsidie geven. Want met biologisch boeren verdien je een goede boterham, alleen niet in de twee of drie jaar dat je omschakelt. Dan zijn de kosten er wel, maar niet de hogere afzetprijzen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.