Gaat AV Salland het bevrijdingsvuur nog uit Normandië halen?

Interessant? Deel het artikel

maryl veltkamp av salland

Atletiekvereniging Salland wilde op 5 mei het bevrijdingsvuur vanuit Normandië hardlopend in estafettevorm naar Raalte brengen. De voorbereidingen waren getroffen, de lopers en loopsters getraind, maar toen kwam corona. Maryl Veldkamp van AV Salland gaat er vanuit dat van uitstel geen afstel komt.

Kijk hier het interview met Maryl tijdens een uitzending van Kiek An (en lees onder de video een uitgeschreven versie):

Afgelopen mei was het precies 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Er stond daarom overal veel extra’s op het jaarlijkse bevrijdingsprogramma. Zo had AV Salland bedacht om het bevrijdingsvuur dit jaar eens niet vanuit Wageningen naar Raalte te lopen, maar vanuit Bayeux, Normandie, Frankrijk. In Wageningen brandt het eeuwige bevrijdingsvuur omdat daar de vrede voor Nederland getekend werd. Maar in Bayeux brandt het vredesvuur omdat daar de feitelijke bevrijding van heel Europa in gang gezet werd.

Stukje geschiedenis
In de Tweede Wereldoorlog is Bayeux de eerste grotere plaats die op D-Day bevrijd wordt. In de avond van 6 juni 1944 komen de eerste Britse troepen van Gold Beach aan bij de stad. Op 14 juni houdt generaal Charles de Gaulle zijn eerste toespraak in bevrijd gebied. De regering van het bevrijde Frankrijk zetelt enkele dagen in Bayeux en Bayeux wordt voor die periode tot hoofdstad van het bevrijde Frankrijk verklaard.

Corona
Plan van AV Salland was om zoveel mogelijk volgens de route van de geallieerden naar Raalte te komen om daar op 5 mei het bevrijdingsvuur te overhandigen en onder begeleiding van legervoertuigen en de jeugdleden van AV salland te brengen naar verschillende woonzorglocaties.

Maar toen kwam corona.

Maryl Veldkamp: “We hebben alle opties of we konden lopen ondanks corona nog wel onderzocht. Maar in die tijd gingen landen op slot, grenzen dicht, golden strenge quarantaine-eisen en de maatregelen werden eerder strenger dan milder, dus hebben we het afgeblazen. Maar de voorbereidingen zijn gedaan, onder meer ook mogelijk gemaakt dankzij de Kracht van Salland, dus we kunnen het draaiboek zo weer uit de kast halen.”

Draaiboek
En dat draaiboek is best omvangrijk nog. In vier dagen en nachten van Normandië naar Raalte hardlopen doe je niet zo maar even. Daar zit wel wat voorbereiding in. “Hoe kun je bijvoorbeeld als lopers die 800 kilometer het beste overbruggen? En hoe groot moet de groep lopers zijn? Uit de gehouden testlopen bleek dat een estafette van steeds twee kilometer lopen en dan even rusten de beste manier is om het lang vol te houden. De lopers, hun fietsende begeleiders, busjes met chauffeurs, materiaal, cateraars en verzorgers bestaat in totaal uit 25 mensen. Denk ook aan de route. We houden ons zo goed mogelijk aan de route van de geallieerden. Maar de wegen zijn niet allemaal voorzien van fietspaden en je kunt niet overal zo maar een snelweg of een rivier oversteken. Er zijn al mensen van ons bezig geweest die hele route te verkennen.”

Komt nog wel
Wanneer dat draaiboek weer op tafel komt, laat Maryl nog in het midden. Volgend jaar mei zou logisch zijn, maar daar doet ze geen uitspraken over, dat ligt natuurlijk ook aan de ontwikkelingen van corona.

Kijk hier de hele uitzending: https://www.youtube.com/watch?v=Fl-Z11dnfpE

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.