Fris en gezond binnenklimaat in Dienstencentrum De Buut van ZGR

Interessant? Deel het artikel

de buut

Tijdens de Corona-periode is de verwarming en ventilatievoorziening in Dienstencentrum De Buut in het Raalter verzorgingstehuis Swaenewoerd onder handen genomen. “De bestaande 25 jaar oude installatie kraakte van alle kanten”, zegt Harry van Es, technisch beheerder van zorggroep Raalte.

“De klachten? Te koud, te warm, lawaai, tocht, dompige lucht, slecht regelbaar en een hoge energierekening.” Eigenaar Salland Wonen en huurder ZGR hebben de handen in elkaar geslagen om een grootschalige renovatie van het gehele systeem door te voeren.

Dienstencentrum de Buut wordt dynamische gebruikt door verschillende gebruikersgroepen, zodat flexibiliteit van de werking van de systemen erg belangrijk is.

Per ruimte regelbaar

“Het regelsysteem van de verwarming is nu zo gemaakt dat begeleiders en vrijwilligers de ruimtes individueel kunnen regelen via een eigen thermostaat en dat zij zelf de gewenste ruimtetemperatuur kunnen instellen. Waar voorheen dak-ventilatoren via één vaste stand de lucht toevoerden en afvoerden is het luchtverversingsysteem nu geheel voorzien van warmteterugwinsystemen om energieverspilling tegen te gaan. De dagbestedingsruimtes en het restaurant zijn voorzien van vijf grote WTW-units die afhankelijk van het CO2-percentage in de ruimte meer of minder kunnen gaan ventileren via inducerende roosters in het plafond.

Naast klimaat zijn er ook direct andere kleine zaken aangepakt, zoals de bekabeling boven het systeemplafond. In de loop van jaren is het een wirwar aan bekabeling geworden waar niemand meer wijs uit kon worden. Ook in het kader van veiligheid was het noodzaak om weer orde te scheppen. Dit was meteen een aanleiding om het restaurant te voorzien van Ledverlichting.

Hergebruik van materialen is ook meegenomen in het traject. Niet alles rechtstreekst in de container. Met zorg is ernaar gekeken wat hergebruikt kon worden voor een tweede leven en dit is ook succesvol toegepast.”

Zorggroep Raalte gaat zich dit voorjaar oriënteren om de warmte buiten te houden in het restaurantgedeelte. “Hier is pal op het zuiden een grote glas pui aanwezig, in de winter is het fijn dat de warmte binnenkomt maar in de zomer too much. Wij zitten te denken aan een groot zonnescherm in combinatie met een geschikte bomenrij die de gevel in de zomerperiode in de schaduw zet en waar de gebruikers lekker onder kunnen zitten.”

“De adviseur van Salland Wonen Jan Oostewechel vond het belangrijk om de gebruikers van het gebouw centraal te stellen bij de aanpassingen. De vrijwilligers en begeleiding moeten op een eenvoudige manier de installatie kunnen bedienen en bij te stellen naar eigen wens. De gebruikers van de dagbesteding zijn kwetsbare personen die een behaaglijk binnenklimaat erg belangrijk vinden. De insteek van Jan is om de juiste balans te vinden in comfortverbetering, gezond binnenklimaat en ook het energieverbruik sterk te reduceren. Alle drie is goed gelukt blijkt uit navraag via de gebruikers.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.