Fred en Lilian: veel meer comfort met kleine ingrepen

Interessant? Deel het artikel

fred en lilian pals

Lilian Bults heeft haar bedrijf ondergebracht in wat eerst een ruime garage was van een jaren zestig huis aan de Stationsweg in Wijhe. Deze ruimte is feitelijk helemaal gestript en opnieuw neergezet. Goed geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp. Een aanrader voor mensen die vanwege de nieuwe tijd nadenken over een goede werkplek thuis.

Fred Pals vertelt over de bedrijfsruimte van zijn vrouw aan het eind van een interview over duurzame maatregelen die uitgevoerd zijn, naar aanleiding van een energiescan die ze hebben laten uitvoeren. “Maar misschien is dat wel juist een goed voorbeeld in deze coronatijd. Alleen de spanten hebben we laten staan. Het hele dak vervangen. Vloerverwarming erin.” Dat is nu een heerlijke ruimte voor he bedrijf ‘mens & organisatie’, voor coaching en bedrijfsadvies. “We zijn twee jaar geleden speciaal voor die mogelijkheid van Zwolle naar dit huis in Wijhe verhuist en we zijn erg blij met deze stap!”

Uitgebreid advies
Het huis dat Fred en Lilian betrokken is van de jaren zestig, uit de tijd dat energie nog niet ‘zo’n dingetje’ was. “Dus we hadden hier nog wel wat te doen.” Enegievakman Jan Oostewechel van Energieloket Salland kwam dan ook met een uitgebreid advies. “Hij is hier wel twee en half uur over de vloer geweest. En het mooie was dat hij sommige adviezen al tijdens de rondgang door de woning aan kon passen. Zo stond de cv-ketel op een aanvoertemperatuur van 80 graden, zo worden die opgeleverd. Jan heeft hem teruggezet naar 60, wat ook genoeg is, maar dus wel energie bespaart.”

“We hebben nu ook bespaarknoppen op kranen zitten, hebben radiatorfolie achter de verwarming aangebracht, alle leidingen zijn geïsoleerd, tochtkieren hebben we afgedicht en op zolder vliegt de warmte niet meer weg via de dakranden. Allemaal heel kleine, makkelijk uit voeren stappen, net als de luchtinlaat van onze houtkachel. Als je die dicht doet als de kachel uit is, hou je de warmte binnen. En dat in combinatie met goede ventilatieadviezen. Je moet het even weten en er daarna een gewoonte van maken.”

“We hebben ook wel wat grotere dingen gedaan, zoals de thermostaatknoppen op verwarming in de gang. Dat hebben we meegenomen toen installateur Van Gurp hier om andere reden toch al aan het werk was.”

Comfortabel
Fred Pals kan nog niet zeggen wat hij nu per jaar minder aan energie verbruikt, daarvoor is het jaar nog niet rond. “Maar ik kan al wel zeggen dat het inmiddels een stuk comfortabeler wonen is. We krijgen het overal veel makkelijker warm, de warmte is ook veel gelijkmatiger verdeeld!”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.