(Lees verder onder afbeelding)
In de wet sinds 2009
In 2009 werd de doelstelling om een bepaald niveau van biologische landbouwgrond te bereiken wettelijk vastgelegd: 6% in 2012, daarna 20% in 2020. In datzelfde jaar stelde de EU-strategie ‘Farm to Fork’ voor om 25% van het totale landbouwareaal biologisch te bebouwen. In 2021 kondigde de Franse regering een doelstelling aan van 15% tegen 31 december 2022, waarbij tegen 2030 nog eens 8% van het land bebouwd zou moeten worden met peulvruchten.
Hoewel deze doelstellingen waren opgenomen in het oorspronkelijke wetsontwerp, werden ze geschrapt tijdens de stemming in het Franse parlement de ‘Assemblée Nationale’ over artikel 1 van het nieuwe wetsontwerp voor het landbouwbeleid op 16 mei.
De Groenen slaagden er niet in om een amendement aan te nemen waarin deze doelstellingen opnieuw werden opgenomen – dit amendement werd verworpen door de meerderheid van de parlementsleden, met name de rechtse partijen (Les Républicains en Rassemblement National). De nieuwe Franse wet zal daarom geen gekwantificeerde doelstellingen voor biologische landbouw meer vermelden.
De intrekking “betekent een ernstige en historische stap terug voor het milieu”, hekelde parlementslid Aurélie Trouvé van La France insoumise (LFI, uiterst links) op X de dag na de stemming. “Macron is de 1e president van agromilieuregressie”, voegde ze eraan toe.
Ondervraagd over de kwestie in het Parlement, aanvaardde minister van Landbouw Marc Fesneau deze beslissing, ironisch genoeg erop wijzend dat de doelstelling voor 31 december 2022 was. In Frankrijk wordt momenteel ongeveer 10% van het land gebruikt voor biologische landbouw. “Het heeft geen zin om jaarlijkse of tweejaarlijkse doelstellingen vast te leggen”, benadrukte hij.
Nationale doelstelling in het GLB-plan
NGO’s betreurden het dat de belofte van het ‘Ambition Bio Programme’ van de regering – 18% van de landbouwareaal in biologische landbouw tegen 2027 – niet is opgenomen.
Fesneau antwoordde dat de doelstelling al is opgenomen in het Franse Nationaal Strategisch Plan (NSP) voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
Hoewel het biologische areaal in de EU de afgelopen jaren is gegroeid tot 10,4% van het totale landareaal in 2022, heeft de inkrimping van de markt sinds de coronapandemie het momentum vertraagd.
Volgens een recent rapport zit Frankrijk op hetzelfde niveau als het Europese gemiddelde, met 10% van het landbouwareaal in biologische productie, dicht bij Duitsland met 11,2%. Italië springt eruit met 17,9%, net als Oostenrijk, dat de lijst aanvoert met 27,5%.
In haar actieplan voor biologische productie in de EU, dat in 2021 werd gepresenteerd, wil de Europese Commissie tegen 2030 25% van het land bestemmen voor biologische landbouw.
Voor de Franse verenigingen zal het wettelijk vastleggen van deze doelstellingen “hun juridische waarde garanderen en ervoor zorgen dat het gewenste landbouwmodel op schema ligt voor 2030, met duidelijke, gekwantificeerde mijlpalen, in de geest van ecologische planning”. Ze riepen op om ze opnieuw op te nemen tijdens de rest van de behandeling van het wetsvoorstel in het parlement.
Bron: BioJournaal