Door Frans van Rooijen
Ik verbaas u natuurlijk niet wanneer ik zeg dat de bouwwereld om nieuwe oplossingen en nieuwe denkrichtingen vraagt. Een daarvan is het veel vaker gebruiken van natuurlijke grondstoffen en bouwmaterialen, zoals hout. Hout is een geweldig materiaal, het legt CO2 vast, is onuitputtelijk (het groeit weer aan), kan over de hele wereld gebruikt worden (je hoeft er dus niet echt mee te slepen), enzovoorts. Alleen… als je hout buiten toepast, moet je het beschermen tegen allerlei omgevingsinvloeden, met name vocht en UV.
Traditioneel gebruiken we verf, met allerlei vervelende stoffen
Traditioneel wordt hout daarom beschermd door het te verven, beitsen of te impregneren met allerlei vervelende stoffen, we noemen deze stoffen eufemistisch biociden. Hierbij probeer je de natuur te verslaan en dat is natuurlijk niet zo best voor het milieu. En ook niet voor de biodiversiteit, het grondleven, de waterkwaliteit, noemt u maar op. Ieder jaar worden er door de mens honderden miljoenen kilo’s giftige stoffen in het milieu gebracht. En daar wordt op termijn echt niemand beter van. Gelukkig hoeft dat niet meer! Het kan echt anders.
(tekst gaat veder onder de foto)
Met Biofinish kan dat anders
Met trots presenteer ik u ons unieke product. Een volledig natuurlijke beits, die we Biofinish hebben genoemd. Hierbij werken we niet tegen de natuur in maar met de natuur mee. In onze Biofinish zitten dus ook geen biociden of iets dergelijks in om andere levende organismen te bestrijden of te doden. Ons concept is er op gebaseerd dat wij de omstandigheden zo beïnvloeden, dat hout-aantastende organismen weg blijven of vertrekken omdat ze het niet naar hun zin hebben.
Het vochtwerende doen we met lijnolie. Een mooi natuurlijk materiaal, en dat dit werkt weten we al heel lang. Alleen kan het niet zo goed tegen de zon. Daar komt onze schimmel in het spel, deze functioneert als een soort ‘zonnescherm’ voor hout en olie waardoor de olie niet uithardt en het hout niet degradeert, waardoor dit in combinatie met de zelfherstellende eigenschappen super lang mee gaat. Hiermee kun je hout dus langdurig beschermen zonder dat je de omgeving daarmee belast. Dus weg van de chemie, aardolie, additieven, VOSsen, zware metalen enzovoorts. Het kan echt.
Aan het eind van de levensduur hoeft dit product ook niet te worden verbrand, maar kan gewoon in de natuurlijke cyclus blijven of worden hergebruikt. We gebruiken tenslotte alleen maar volledig natuurlijke grondstoffen. Hoe sustainable wilt u het hebben?
Voor mensen thuis is dit bijzondere product ook gewoon beschikbaar, onder de naam Fungi Force. Erg makkelijk te verwerken. Dus niet meer schuren, ontvetten etc. maar gewoon wachten op een droge dag en rollen maar. Groeit uit zichzelf vast en ziet er ook nog eens geweldig uit.
Wij willen dit product en manier van denken dan ook uitrollen over de hele wereld. Het begin is gemaakt, wij worden gezien van Nederland tot Nieuw Zeeland, van Amerika tot Scandinavië. Het mooie is dat je ons over vrijwel de hele wereld lokaal kan maken, en dat is ook precies wat wij nastreven, in samenwerking met internationale partners het product lokaal produceren.
Het zal u niet verbazen dat door onze volledig natuurlijk en lokale aanpak ons product en onderneming naadloos past bij veel van de SDG’s, en met geen enkele op gespannen voet staat. Belangrijk binnen de Global Goals is het behoud en beschermen van onze leefomgeving, flora en fauna, kwaliteit van leven en het aanpakken van klimaatverandering. En omdat wij onze omgeving totaal niet belasten en het ook nog een graag lokaal doen, maakt dat wij als onderneming aan heel wat SDG’s een positieve bijdrage hebben.
(tekst gaat verder onder de foto)
Ik zet deze even met u op een rijtje:
- schoon water (geen biociden meer in het water)
- duurzame industrialisatie en innovatie (met de natuur mee (leren) werken)
- duurzame steden (geen uitlogend vergif, en waarschijnlijk neemt de schimmel ook nog fijnstof op)
- duurzame consumptie en productie
- aanpak klimaatverandering (vastleggen CO2)
- beschermen oceanen en zeeën (opwarming, geen biociden in het water)
- beschermen ecosystemen, bossen en biodiversiteit
- en dit doen via mondiale partnerschappen
Weerstand vanuit de industrie
Als je ernaar kijkt lijkt het eigenlijk best simpel. Maar de weerstand binnen de industrie is enorm, en de drive om te veranderen vaak klein. Wij blijven liever doen wat we deden. Dit veranderen is onze uitdaging. Maar we hebben er zin in, geven niet op en maken gestaag stappen voorwaarts. Bijvoorbeeld, eind volgende week hoop ik het contract rond te maken met een Duitse distributeur (voor de DACH region). Zij komen bij bijna alle coatingsfabrikanten over de vloer zodat ons verhaal weer bij veel meer partijen binnen komt. En daar hebben wij grote verwachtingen van. Want wij hebben geleerd dat ons verhaal makkelijk wordt omarmd door mensen, en de uitdaging is dus het zo vaak mogelijk verteld te krijgen. En daar draagt vandaag ook weer aan bij.
Frans van Rooijen
Xylotrade, Deventer
Fungi Force Biofinish
Houdt het hout na bewerking zijn natuurlijke kleur ?
Wat zijn op termijn de (ver)kleur-effecten ?