Franke van der Laan legt alles uit over de (dwerg)spitsmuis

Op gezette tijden krijgen we prachtige natuurberichten door van Franke van der Laan en omdat onze vaste rubriekschrijver Sjaak deze week even ergens anders wandelt, neemt Franke zijn plaats een keer in.

Interessant? Deel het artikel

221017 dwergspitsmuis

Spitsmuizen zijn de kleinste zoogdieren die er bestaan. De kleinste soort is de kleine dwergspitsmuis, die maar 3 cm groot wordt. In Nederland leven ca 5 soorten. Deze week kwamen we bij het wieden en hooien een beetje verregende huisspitsmuis tegen (foto). Er zijn 2 groepen spitsmuizen in Nederland: een paar soorten met witte tanden en een paar soorten met rood gepunte tanden, Als je die in braakballen van uilen tegenkomt ziet dat er heel bloeddorstig uit. De huisspitsmuis behoort tot de soorten met witte tanden. Spitsmuizen zijn eigenlijk geen echte muizen, want dat zijn planten etende knaagdieren. Spitsmuizen zijn jagers, die leven van dierlijkvoedsel zoals wormen en insecten. Hun levenswijze kun je ook  aflezen aan hun tanden. Waar echte muizen (bv huismuis) knobbelkiezen hebben zoals wij of gegroefde tanden zoals koeien (de veldmuis) hebben de spitsmuizen puntige tanden om prooien goed vast te pakken en in stukken te knippen. Een huisspitsmuis herken je doordat hij rondom grijs gekleurd is en geen lichte buik heeft en zijn oren te zien zijn door de vacht.

Bijzonder

Spitsmuizen zijn zo klein dat ze veel warmte verlezen en daarom moeten ze 1 tot 5x hun eigen lichaamsgewicht aan voedsel per dag eten. Ze zijn daarom dag en nacht actief met regelmatig korte hazenslaapjes van15 minuten. Waar een walvis 200 jaar oud kan worden, is dat voor een spitsmuis heel wat minder: met 12-15 maanden houdt het wel op. Dat wordt o.a. bepaald doordat elk zoogdier hartspieren heeft die een bepaald aantal slagen kunnen maken voor ze versleten zijn. Met een hartslag elk 5 a 10 minuten gaat dat hart van een walvis 200 jaar mee. Maar met de 1200- 2000 hartslagen per minuut bij een spitsmuis is het snel bekeken.
Bijzonder aan een spitsmuis is dat hun speeksel giftig is voor hun prooien.

Waar

Huisspitsmuizen in zijn vrij algemeen in Nederland. Ze leven niet alleen in huizen, maar ook in tuinen en parken maar vaker dan andere spitmuizen soorten komen ze ook huizen en gebouwen binnen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *