Franke Remerie van Land van Ons: Landschapsgrond = natuur + landbouw

Land van Ons koopt met donaties boerengrond op om er biologisch verder op te boeren. De Melkbrouwerij in Lettele heeft op die manier bijvoorbeeld kunnen uitbreiden. Volgens Land van Ons kun je nú al beginnen met stikstofreductie.

Interessant? Deel het artikel

Franke Remerie (l) en Jaap Benschop, oprichters van Land van Ons. @Screenshot van site Land van Ons
Franke Remerie (l) en Jaap Benschop, oprichters van Land van Ons. @Screenshot van site Land van Ons

Door Franke Remerie

Vorige week hield de vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een rondetafelgesprek met deskundigen over landschapsgrond. Dat moet een soort tussenvorm worden tussen natuurgrond en landbouwgrond. Zeg maar extensieve landbouw met oog voor extensivering en biodiversiteit. Kortom, wat wij al 2,5 jaar doen met de aankoop en herinrichting van onze percelen.

Helaas waren wij niet uitgenodigd. Wel de gevestigde instituties als LTO, Natuurmonumenten en de Rabobank (de laatste onder het blok agrarische ondernemingen (en ik maar denken dat het een bank was).

De echt inhoudelijke bijdragen kwamen vanuit de hoek van Jaap Dirkmaat (VNC) en Marcel van Silfhout (Graangeluk). Marcel kwam met de zeer terechte constatering dat het toch vreemd is dat een overheid als de provincie Gelderland eeuwenoud cultuurlandschap, boerenland dus, om gaat zetten in natuur. Waar hij met Graangeluk bewezen heeft dat terugbrengen van kleinschalige akkers veel grotere positieve effecten heeft op de biodiversiteit. En Jaap: 80% van de biodiversiteit kunnen we terugbrengen als we grootschalig weer landschapselementen gaan terugbrengen. Ook iets wat wij standaard doen op onze percelen.

Beste ministers: hou het simpel. Verplicht elke grondeigenaar in Nederland om minimaal 10% van zijn areaal om te zetten in die landschapselementen (hagen, bomenrijen, houtwallen, natuurvriendelijke oevers, ongemaaide ruigtes). En breng die grond onder in een national trust. Dan hoeven we tenminste niet nog eens 10 jaar te wachten voordat we eindelijk de effecten gaan zien van de stikstofdiscussie.

Over Land van Ons

Remerie over Land van Ons:

De missie van Land van Ons is een kentering te bewerkstelligen in het uitputten van grond en verdwijnen van plantaardig en dierlijk leven uit ons landschap. Dit doen we vanuit het besef dat ons land en onze grond letterlijk de bodem is onder ons bestaan. En daarmee een tegenwicht en rustpunt is in ons hectische en op economische groei gerichte bestaan.

De visie van Land van Ons is dat het verwerven en daarna behouden van het juridische eigenaarschap van (landbouw) grond een langjarige en daarmee duurzame aanpak is om onze missie te realiseren.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *