Fracties GroenLinks, PvdA en D66 schrijven open brief aan college van B&W en de gemeenteraad van Olst- Wijhe

Er is veel commotie in de gemeente Olst- Wijhe over de voortgang van het unieke woonproject Noordmanshoek in Wijhe. In een open brief aan het college en de gemeenteraad proberen D66, GroenLinks en PvdA deze zaak weer vlot te trekken.

Interessant? Deel het artikel

Noormanshoek Wijhe
Noormanshoek Wijhe

OPEN BRIEF

 

Aan het college van B. en W. en de gemeenteraad van de gemeente Olst-Wijhe

Betreft: Noordmanshoek

Olst-Wijhe, juni 2024

Geacht college, beste raadscollega’s

Het afgelopen half jaar hebben wij, de fracties van de PvdA, GroenLinks en D66 zowel het college als de collega fracties het hemd van het lijf gevraagd over de Noordmanshoek. Dit vanuit onze controlerende en vertegenwoordigende rol. Antwoorden kwamen mondjesmaat en niet zelden met tegenzin. Onze onvrede hierover hebben wij verwoord in de, door ons op 22 april 2024, ingediende motie van afkeuring.

 

Die onvrede venten wij niet opnieuw uit. Het voorstel van het college om de stichting Noordmanshoek op een zijspoor te rangeren is aangenomen door de gemeenteraad en daarmee een politieke realiteit.

 

Het is wel een politieke realiteit waar wij bedenkingen bij hebben. We hebben de behoefte om die met u en de inwoners van Olst – Wijhe te delen.

 

  1. Uit alles blijkt dat het college denkt – door zelf het heft in handen te nemen – geld te genereren op de Noordmanshoek. Dit door de bouw van extra woningen. Het feit dat er is getaxeerd op de bouw van 150 woningen spreekt boekdelen. En daar is niets mis mee. Wij hebben woningen nodig. Maar zeg dat dan eerlijk, leg dat dan tijdig en open voor aan de gemeenteraad. En bovenal stuur je onze Olst-Wijhese vrijwilligers niet met een kluitje in het riet. Dat is wel gebeurd en dat scharen wij onder de noemer lelijke politiek. Zo ga je niet met een burgerinitiatief om.
  2. Als raad zijn wij de mist ingegaan met de kaderstelling. Wij hebben de stichting Noordmanshoek in februari 2023 met onvoldoende houvast op pad gestuurd. Onduidelijke kaders, mistige randvoorwaarden, geen helder financieel perspectief. Dat moeten wij, in voorkomende gevallen, voorkomen.
  3. Het door de raad vastgestelde Participatiehandvest ‘Zo doen wij dat in Olst-Wijhe’ is door het college en ook door ons als gemeenteraad met voeten getreden. Het bleek uiteindelijk een wassen neus. Daarmee is de stichting Noordmanshoek onrecht aangedaan. Dat heeft ook zijn weerslag op het vertrouwen van de inwoners in de gemeente, zo ervaren wij.

 

Als progressieve partijen hebben we er een nare smaak aan overgehouden. Maar we moeten verder. Samen met u de lessen trekken uit het proces. Verder bouwen aan herstel van vertrouwen bij onze inwoners waar het om participatie gaat.

 

Met vriendelijke groet,
André Smit, PvdA Olst-Wijhe
Miriam Zijp, Groenlinks Olst-Wijhe
Thijs Mulder, D66 Olst-Wijhe

Zie hier een Watvinnie over dit thema.

 

.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.