Forse groei bijdrage warmtepompen aan hernieuwbare energieopwekking

De koude maand januari maakte de bijdrage van warmtepompen aan de productie van hernieuwbare energie goed zichtbaar. In vergelijking met januari vorig jaar leverden ze 30 procent meer. De totale hernieuwbare productie groeide 9 procent. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Interessant? Deel het artikel

waemtepomp

De groeiende productie met warmtepompen komt door de forse groei van het aantal geïnstalleerde pompen. Het Warmtepomp Trendrapport van Dutch New Energy Research rapporteerde een groei van meer dan 50 procent. Vorig jaar zijn er 167.000 geplaatst. De cijferaars gaan ervan uit dat de groei dit jaar doorzet. Volgens de onderzoekers een teken dat de warmtepomp is doorgebroken. Het rapport schat dat er nu zo’n 568.000 warmtepompen in woningen staan.

(tekst loopt oor onder afbeelding)

energie opwek

Wind de grootste bron

De windmolens op zee en land produceerden de afgelopen maand de meeste hernieuwbare energie. Biomassa volgde op de voet. De bijdrage van zonne-energie was beperkt. De warmtepompen leverden deze maand circa 3 PJ hernieuwbare warmte op. Dat komt qua energie overeen met bijna 100 miljoen m3 aardgas.

(tekst loopt oor onder afbeelding)

 

Zon speelt mee in winter

Ondanks de winterse dagen wist de zonproductie toch de aandacht op zich te vestigen. Op 27 januari levereden de panelen op enig moment zelfs 60 procent van alle gebruikte stroom in Nederland. Over de wintermaand januari totaal produceerden zonnepanelen evenveel stroom als in de zomermaand juli 2019. Uiteraard is dat dankzij de enorme groei van het in Nederland opgestelde vermogen aan zonnepanelen.

(tekst loopt oor onder afbeelding)

 

Aandeel duurzame stroom groeit verder

Het aandeel groene stroom groeide ook in januari verder. Het kwam uit op ruim 45 procent. Dezelfde maand vorig jaar was dat 41 procent. Ook hier was windenergie de belangrijkste bron. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 gemiddeld 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.

(tekst loopt oor onder afbeelding)

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door electrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel electriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Nationaal Klimaat Platform. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet en Gasunie. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

Prognose warmtepompen

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.