“Ik lees jullie verhalen niet, want ik wil graag een vrolijk leventje hebben” begon iemand uit het publiek zijn vraag te formuleren aan de redactie van Follow the Money, gisteren in het Hoftheater. We hadden anderhalf uur best schokkende verhalen over geld en macht gehoord. Na het theater-optreden was er ruimte voor vragen. Dan komt zo’n inleiding op een vraag over als de betere struisvogelpolitiek. Dat je niet wil weten welke misstanden er zich onder onze ogen afspelen ten aanzien van geld en macht.
Follow the Money is een internetplatform dat zich ten doel stelt geldstromen te volgen als manier om de macht te controleren. Je kunt bij hen lezen dat Fiat zich op de Zuidas vestigt om in Italië belasting te ontduiken zodat aandeelhouders meer winst uitgekeerd krijgen, dus een grotere boot kunnen kopen. En wij maar klagen over de belastingmoraal in Italië.
Ze leren je dat de geldmachines van de Europese Bank in crisistijd duizenden miljarden aan de rijkste mensen en grootste bedrijven van Europa schonken in de veronderstelling dat dat via hen wel naar de samenleving zou neerdwarrelen. Maar die rijke stinkerts staken het als dieven in de nacht in eigen zak. Toen Siewert en zijn mondkapjes voorbij kwamen moest de zaal lachen, wat een oplichter, maar hij is slechts klein bier.
Alleen is er voor die andere criminelen minder aandacht. En daar probeert Follow the Money wél de spotlights op te zetten. Met hun internetplatform, maar dus ook door met de redactieband de wat kleinere theaterzaaltjes van het land af te struinen om daar te vertellen over hun journalistieke reis. “Als de feiten er niet meer toe doen”, legde hoofdredacteur Erik Smit uit, “dan is de democratie in gevaar.” En die ís in gevaar, kun je wel concluderen na een avond Follow the Money. Vanwege politici die de feiten gerust een beetje naar hun hand zetten. Vanwege bazen in de zorg die schathemeltje rijk worden voor smeerlapperij. Vanwege inspecties die niet ingrijpen bij misstanden.
Maar vooral vanwege het feit dat we ons geldsysteem compleet in handen hebben gelegd van commerciële partijen: banken zijn er helemaal niet voor om geld als ruilmiddel te hanteren waarbij diensten of goederen een waarde vertegenwoordigen die we in geld uitdrukken; banken zijn er vooral voor zichzelf, om miljarden winsten te maken. En daarbij gaan ze gerust over lijken.
Dat de redactieband niet uit professionele musici bestaat, zij FtM vergeven. Ik denk dat ze met de theatertour nieuwe energie winnen voor nog veel meer broodnodige onderzoeksjournalistiek. En met de theatertour hebben ze een mooie nieuwe communicatielijn ontdekt, mooier dan Facebook of TikTok.
Laten we vooral onze kop niet in het zand steken voor de witte boorden criminelen.