Flexwoning van Tala maar liefst 90% biobased

Tala Flex uit Broekland brengt een compleet programma duurzame en circulaire flexwoningen. Een zeer verantwoorde uitkomst in deze tijd van woningschaarste

Interessant? Deel het artikel

Tala Flex interieur met zichtbaar houten CLT wanden 221009

Tala Flex is het antwoord van natuurlijke huizenbouwer Tala op de grote vraag naar snel te plaatsen woningen. Dat is nu hard nodig om de woningnood aan te pakken. De overheid wil voor 2025 37.500 tijdelijke verplaatsbare woningen bouwen. Tala ziet daarin een kans ook andere problemen aan te pakken en gaat een stap verder. Haar nieuwe houten flexwoning is volledig circulair, slaat CO2 op en is voor 90% gemaakt van natuurlijke materialen. Bovendien zijn de huizen niet van tijdelijke kwaliteit, maar voldoen aan het permanente bouwbesluit. ‘Als je het doet, doe het dan gelijk goed’, is de oproep van Tala aan alle betrokken partijen.

“Laten we deze grote vraag naar flexwoningen zien als een kans om direct ook maximaal natuurlijk en circulair te bouwen. Dan heb je pas echt impact”, zegt Tala architect en mede-oprichter Ieke Selen. “Zo’n woning staat ergens tijdelijk, zo’n 15 jaar, maar moet toch geen tijdelijk product zijn. Tala Flex is gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen en met een hoog afwerkingsniveau. De woning kan zo meerdere keren verplaatst worden of toch permanent blijven staan.”

Om de bouw van flexwoningen op gang te brengen wil woonminister Hugo de Jonge voor de zomer al 2.000 flexwoningen kopen. Deze moeten minimaal 40% biobased zijn. “Dat dit zo wordt aanbesteed, was twee jaar geleden bijna ondenkbaar. Een goed begin, maar wat ons betreft kan de lat nog wel wat hoger”, vindt Ieke Selen.

Duurzaam

Tala Flex bestaat bijna helemaal uit natuurlijke, lichte materialen zoals fijnspar, vlas en bamboe. Tala kiest bewust voor een dragende constructie van massief kruislaaghout (CLT). Per saldo slaat de woning zo veel meer CO2 op in deze materialen, dan bij de productie is uitgestoten. De natuurlijke materialen blijven veel in het zicht voor een gezonde luchtvochtigheid, fijne akoestiek en regulatie van warmte. Bij de 10% waar het nog niet mogelijk is om grondstoffen uit hernieuwbare bron te gebruiken, kiest Tala het beste alternatief. Vaak is dat gerecycled materiaal. Als de woning echt niet meer nodig is, kunnen alle materialen los hergebruikt worden of terug naar de natuur.

Flexibel

Door diverse configuratiemogelijkheden is de flexwoning voor starters, ouderen, statushouders en andere doelgroepen in te zetten. Tala Flex kan gelijkvloers of in meerdere woonlagen, met één of twee slaapkamers en netjes in een rij, speels geschakeld of vrijstaand gebouwd worden. Tala ontwerpt en bouwt al haar woningen als prefab modules in haar huizenfabriek in Broekland. Hierdoor is de productie onafhankelijk van omgevingsfactoren, vergunningen en aansluiting van voorzieningen. De modules zijn al voorzien van installaties, keuken en badkamer. Zo kan één woning in één dag geplaatst worden, met minimale impact voor de omgeving. Demonteren gaat net zo snel. Eigenlijk zijn alle woningen van Tala flexibel. De modules zijn altijd te demonteren en op een andere plaats weer op te bouwen.

Kennissessie

Omdat Tala graag zou zien dat iedereen natuurlijk gaat bouwen, brengt zij de betrokken partijen bij elkaar. Op 10 november 2022 organiseert Tala een kennissesie over flexwoningen voor beleidsmakers van lokale overheden en woningcorporaties. Enkele gastsprekers, waaronder aanjager biobased bouwen Jan Willem van der Groep, delen hun kennis over de mogelijkheden van flexwoningen en duurzaam bouwen. Tala zal de bezoekers rondleiden door haar fabriek en een modelwoning.

 

Video: Tala Flex – sfeerimpressie – YouTube

 

 

Tala Flex website

 

 

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *