Firma Weijland, Hoftheater: over hoe ’t hondje het overlijden van ’t baasje ervaart

Als je lijfspreuk is dat je al geluk hebt als je geen pech hebt, dan is het wrang te overlijden door pech.

Interessant? Deel het artikel

firma wejiland hoftheater 221022

Helemaal in het begin van de corona hielden ziekenhuizen IC-bedden vrij voor je weet maar nooit. Er was daarom geen ruimte voor een excentrieke vrouw uit een dorp in de Achterhoek. Ze overleed aan een abces dat knapte.

Je hebt al geluk als je geen pech hebt, was haar lijfspreuk. Als er geen corona was geweest was ze toen op tijd geholpen geweest. Daar kun je kwaad om worden. Maar Jack Weijkamp en Lucy Legeland van Firma Weijland hebben er voor gekozen dit waar gebeurde verhaal te vertellen vanuit het gezichtsveld van de hond van mevrouw M. Het hundjun, op z’n Achterhoeks, stond als eerste op de rouwkaart. Pas daarna de twee zonen van M. Daarom.

Als je die keus maakt, ontstaan er vanzelf heel andere processen die er bij zo’n overlijden komen kijken. De hond neemt andere dingen waar, wordt op een andere manier in de emotie van de nabestaanden betrokken, is de hond überhaupt zelf een nabestaande en hoe vertelt hij het trieste overlijden aan zijn familie en vrienden?

(tekst gaat verder onder de foto)

Het levert een prachtig theaterstuk op, bleek vrijdagavond in het Raalter Hoftheater. Firma Weijland noemt zich een Productiehuis van Schone Zaken en dat is het stuk ‘HUNDJUN schrijft Jankbrieven’: Een schone zaak. Het is een fabel geworden waar toneel, poëzie, songteksten, muziek en mimiek ‘het leven en aanverwante zaken, bezien door de ogen van de hond’ vertellen. Wat een prachtvoorstelling. Niet in de laatste plaats omdat de songteksten ook nog eens gegoten zijn in jazz, dan weer klezmer, tegen hoempa pa aan en zo ineens a la Tom Waits.

Niet zo van de reclame

Jack Weijkamp vertelde na afloop dat ze als Firma Weijland niet zo van de reclame zijn, niet bijna schaamteloos in een talkshow gaan zitten vertellen over de show. Maar tegelijk constateert hij ook dat de zalen na corona niet meer die bezetting kennen als voor die tijd. Gisteren amper honderd mensen bijvoorbeeld, voor een voorstelling die niet zou misstaan bij de VPRO.

Daarom sturen we deze recensie zelf wel door naar bijvoorbeeld De Taalstaat van Frits Spits, zodat daar af en toe een nummer van de Firma te horen is. Want dit verdient meer aandacht.

Wil je deze lovende recensie op waarheid controleren, dat kan. Hundjun wordt nog vier keer opgevoerd. 4 November in Deventer, 5 november in Almelo, 13 januari in Enschede en 15 januari in Kampen.

Over de Firma

Firma Weijland staat niet alleen op het podium van schouwburgen. “We spelen graag op bijzondere locaties, in theaters, op festivals en in intieme huiskamers en kerkjes. We maken muziek en voorstellingen met aansprekende CD’s, graphic novels en poëziebundels. Ook creëren we performances en optredens in opdracht voor speciale momenten en gelegenheden. De Firma werkt daarbij graag en intens samen met haar Consorten: muzikanten, acteurs, dansers, componisten, vormgevers, decorbouwers, regisseurs, beeldhouwers, fotografen, filmers, fanfares, koren etc.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.