Film over het vroegere boerenleven in Luttenberg

Verborgen Parels uit het boerenleven in Luttenberg op het witte doek te zien!

Interessant? Deel het artikel

Museum De Laarman Luttenberg Foto: Gerda Luchtenberg
Sporthal Luttenberg

Wie het over het hedendaagse boerenleven heeft, heeft het al gauw over het stikstofdossier en de alsmaar uitdijende regelgeving die als een grauwe sluier over het boerenbestaan ligt.

Maar hoe was het boerenleven vroeger? De generatie die de koeien nog met de hand molken, sterft langzaam uit. Om de verhalen over vroeger niet verloren te laten is een film gemaakt waarin twee Luttenbergers van de oude generatie hierover vertellen.

In de film komen Annie Spoolder Oosterlaar (92 jaar) en Hein Kogelman (inmiddels overleden op 89 jarige leeftijd) aan het woord.

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

 

Hein, in Luttenberg bekend onder de naam Penneuze, verhaalt over hoe hij als 13 jarige jongen van de lagere school af ging en op daguur aan het werk ging bij een boer van ’s morgens half 8 tot ‘s avonds half 9. Per dag verdiende hij 2,50 gulden; iets meer dan 1,10 euro voor 12 uur werken!

Toen hij op 18 jarige leeftijd de boerderij van zijn vader overnam, had hij 8 koeien. In de loop der jaren werd de veestapel uitgebreid naar 12 koeien en werd met een paar kippen en varkens extra geld verdiend. Groot waren de veranderingen toen het paard en wagen werden ingeruild voor een tractor en er elektriciteit, telefoon en tv kwam.

Met pretoogjes vertelt Hein over het Luttenbergs feest in vroegere jaren: “Dan werd er wel gedronken hoor; je spaarde er het hele jaar voor.”

Annie Spoolder-Oosterlaar ging vroeger op de klompen naar de lagere school. Voordat de les begon, was het eerst bidden. Thuis was het sappelen om rond te komen. Op het kleine boerenbezit rustte een hypotheek die verstrekt was door de plaatselijke dokter. Koeien werd nog met de hand gemolken. De volle melkbussen werden aan de weg gezet en kwamen leeg retour met aan de deksel een enveloppe met het melkgeld.

Om de verhalen te ondersteunen hebben leden van toneelvereniging Luto en een aantal kinderen met acteertalent een aantal scenes van vroeger nagespeeld die in de opnames verwerkt zijn.

 

De film, met als titel “Verborgen Parels uit het boerenleven ” is vanaf 22 oktober 2023 te zien in het Sallands Landbouwmuseum de Laarman in Luttenberg.

Klik hier voor meer informatie over de film

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.