Fietsersbond verheugd over 30 km als norm in alle bebouwde kommen

Interessant? Deel het artikel

ceintuurbaan 30
Op de Raalter Ceintuurbaan, die als racebaan is aangelegd, mag je niet harder dan 30
​De Fietsersbond is erg blij met de brede steun in de Tweede Kamer voor de motie Kröger/Stoffer die 30 kilometer per uur als norm stelt voor de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom. Directeur Esther van Garderen noemt het “een mooie dag voor alle fietsers en voetgangers in Nederland”. Nu de Tweede Kamer achter 30 als norm staat moet de minister aangeven hoe zij dit plan gaat uitvoeren.

Op dit moment worden wegen in zowel Olst als Raalte grootschalig aangepakt om het verkeer te manen niet harder dan dertig te gaan. Daar heb je in de huidige cultuur ook echt obstakels voor nodig. Vooral aanwonenden die de weg goed kennen, trekken zich anders toch niets van de snelheid aan. En als in de 30-zone ook keurig 30 rijdt kun je er donder op zeggen dat bumperklevers je deel zijn.

De Fietsersbond voert al enige jaren campagne voor een lagere maximumsnelheid onder de titel ’30 is het nieuwe 50′. Volgens Esther van Garderen is de nieuwe norm voor iedereen een goed idee. “Als je als fietser of voetganger een ongeluk krijgt, dan is de kans dat je dat ongedeerd kunt navertellen bij 50 km/u 3,5 keer lager dan bij 30 km/u. Daarnaast is het gewoon fijner wonen en leven in 30 kilometergebied; minder geluid en fijnstof en de straat wordt meer van de inwoners. Natuurlijk konden gemeenten eerder ook al de snelheid verlagen, maar vaak gebeurde dat maar deels. Dat 30 nu de norm wordt brengt veel meer rust in het verkeer.”

Inrichting

De Fietsersbond waarschuwt wel dat de nieuwe snelheidsnorm niet zomaar een kwestie is van andere bordjes ophangen. Van Garderen: “Gemeenten moeten echt goed kijken naar de inrichting van straten waar je 30 mag. Als een straat nog steeds de uitstraling heeft van een 50-weg, dan blijven mensen in de verleiding komen om harder te rijden. Bij een nieuwe norm hoort ook een nieuwe manier van naar de ruimte kijken.” Onze volgende ambitie wordt op Europees niveau voor elkaar te krijgen, dat er Intelligente Snelheids Adaptatie in auto’s en motoren wordt ingevoerd.

De Fietsersbond rekent erop dat de minister snel werk maakt van de motie. Er is al zoveel onderzoek dat aantoont, dat 30 kilometer per uur levens redt en voorkomt dat mensen ernstig gewond in het ziekenhuis terechtkomen. Het is hoog tijd om aan de slag te gaan!” aldus Esther van Garderen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.