In het lange Hemelvaart weekend waarin veel mensen de fiets pakken of op stap gaan, in het mooie Salland hun tent opslaan of zomaar een dagje uit zijn, is na de IJsseltheaterfietstocht op zaterdag, een bezoek aan het Infocentrum op zondag extra de moeite waard. Op deze dag bruist het van de activiteiten op het Infocentrum, zowel binnen als buiten. Er valt veel te zien en te beleven. En het is gratis! De organisatie van deze dag is in handen van de partners van het Infocentrum – Staatsbosbeheer, JP v.d. Bent Stichting, ‘t Olster Erfgoed, Op Duur/BijRipperda – en de IJsseltheaterfietstocht en ’t Nut Olst-Deventer.
Festival De Kolk is voor jong en oud Tussen 11.00 uur en 17.00 uur is er op deze familiedag voor alle leeftijden doorlopend iets te beleven: van optredens, kraampjes, exposities, doe-mee-activiteiten tot lekker even genieten op het terras aan de kolk. Theater en meer voor kinderen
Festivaltent
In de festivaltent is er rond 12.00 uur een leuke kindervoorstelling waar het dikke pret zal zijn voor het jonge en oudere publiek. Daarvoor en daarna is er in en rond het Infocentrum nog veel meer vertier. Je kunt je laten schminken, meedoen aan een natuur speurtocht of aan een Oudhollands spelletje, je uitleven op een groot springkussen, een broodje bakken bij de kraam van de Bökkers Mölle, een nestkastje timmeren, meezingen met het orkest De Melodies en nog veel meer. Festival-markt Op de festival-markt is het de hele dag gezellig. Er staan kraampjes met streekproducten: – Boerderij De Riet (met ‘Zuivel van Salland’. Nieuw!) – Landman Raalte – wijnmaker uit eigen streek – Salland Boert & Eet bewust – lekker! – Bökkers Mölle met eigen producten – IJskar/boerenijssalon
Kraampjes
Maar er staan ook kraampjes van: – ’t Olster Erfgoed, met verkoop van oude spullen en een mutsen-expositie – JP v.d. Bentstichting en Overkempe met eigen producten – ‘Vrienden van de IJssel’, wordt Vriend van de IJssel met leuke aanbiedingen voor de eerste leden – Staatsbosbeheer (tent/nestkastjes timmeren)
Optredens, filmvoorstellingen en exposities In de gebouwen van het Infocentrum zijn doorlopende activiteiten: – Een expositie van olieverf schilderijen door Margot Olde Loohuis. Deze zijn gebaseerd op onderwaterfoto’s in De Lange Kolk, (met enkele malen een presentatie door Margot) – Een expositie met tekeningen van boerderijen door Marijke Dijkstra.
-De première en doorlopende vertoning van |‘Terug van Toen’, een film van en over ’t Olster Erfgoed
– Optredens van De Melodies, een groot orkest van muzikanten met een beperking – en natuurlijk de vaste en tijdelijke tentoonstellingen in hoofd- en bijgebouw.
Ans en Mans, hoofdrolspelers in “Terug van toen”.
Olieverfschilderijen Margot Olde Loohuis
Er ligt een schat aan schoonheid onder de waterspiegel. Niet voor iedereen toegankelijk maar wel voor iedereen vatbaar. Ik weet het al van jongs af aan, toen we als kinderen in natuurwater zwommen, adem in en ogen open!
Bij het Infocentrum Den Nul, nabij Olst, ligt een prachtige kolk om in te zwemmen, waarbij het mogelijk is een kijkje onder water te nemen. Het water is er verrassend helder en de waterlelies groeien weelderig langs de kant. In alle stilte drijven bladeren ondersteund door hun stelen in de Lange Kolk. Water, de oorsprong van het leven, de bron van mijn schilderijen. Betoverende onderwater-landschappen.
Vanuit híer maak ik mijn schilderijen, vanaf de bodem naar, naar het licht, dit is het begin. Van alle werken die ik tot nu toe gemaakt heb, ligt hier de (inspiratie)bron. Ik werk al zeven jaar aan deze serie, er bestaan inmiddels al meer dan vijftig doeken van mijn hand over dit thema, de bron blijkt behoorlijk onuitputtelijk.
Door middel van olieverf probeer ik het te vangen: water, iets wat altijd in beweging is, even tot stilstand brengen en met mezelf vereeuwigen. Voor mij is het heel bijzonder om juist op deze plek mijn schilderijen te tonen deze zomer.
Infocentrum IJssel den Nul is een centrum waar natuur en cultuur samenstromen. Laat deze kunstexpositie nou de optelsom zijn van deze twee elementen. Eind mei 2022 viert het Infocentrum haar 10-jarig bestaan, dan is er van alles te beleven in en om het centrum. Ook kunt u dan een kijkje nemen bij de expositie ‘Onderwater landschappen’.
‘Onderwater landschappen’, vanaf 10 mei tot en met medio augustus 2022
De expositie is gratis toegankelijk en dagelijks geopend van 10.00 uur tot en met 17.00 uur.
Tekeningen van boerderijen Marijke Dijkstra
Marijke Dijkstra (Diepenveen) is als beeldend kunstenaar lid van het Platform Deventer Kunstenaars, een groep van professionele kunstenaars in Deventer en omstreken. Ze is als autodidact begonnen en heeft een opleiding gehad aan de Europese kunstacademie in Trier. Al jarenlang maakt ze kleurig werk, zowel in olieverf als aquarel. Wat nu in het Informatiecentrum hangt zijn zwart-wit-tekeningen die ze maakte op haar vele fietstochten in de IJsselstreek. Als dochter van een architect kreeg ze al vroeg de liefde voor ‘eerlijke architectuur’ met de paplepel ingegoten. In deze omgeving staan zoveel juweeltjes van boerderijen die er gewoon om vragen om getekend te worden.“Bij het tekenen ben ik vaak zo geconcentreerd op vormen, verhoudingen en lichtval, dat ik soms bijna vergeet waar ik op dat moment ben. Zo is het gekomen dat ik van een paar boerderijen niet meer weet waar ik die gezien en getekend heb.” Marijke heeft een prijs beschikbaar gesteld voor degene die de meeste aanvullende informatie geeft op de looplijst. Deze lijst is vanaf 30 april te verkrijgen in het Informatiecentrum en kan daar ook worden ingeleverd. De expositie is te zien op de begane grond, op de golvende wand.
Voor meer informatie over Marijke klik hier.
Herinnering aan de Gemeente Olst
Jolande Biljardt: Het kan niet anders of een Olster historische vereniging heeft de nodige oude voorwerpen van de voormalige Gemeente Olst in haar archief. De eerste schriftelijke vermelding van Olst is in 947 in een oorkonde onder de naam Holsto. Die schenkingsoorkonde is eigenlijk één van de weinige tastbare herinneringen aan de voormalige gemeente Olst die het Erfgoed niet in haar bezit heeft, hiervoor moet u naar het Staatsarchief in Düsseldorf. Veel andere voorwerpen zijn nu te bewonderen in het Infocentrum bij de tentoonstelling ‘Herinnering aan de Gemeente Olst’. Naast afbeeldingen van oud-burgemeesters is een originele ambtsketen te zien en de hamer waarmee vroegere raadsvergaderingen werden afgehamerd. Natuurlijk ontbreken ook bekers, borden, kopjes en glazen voorzien van het gemeentewapen (de hooiberg) niet. Verder liggen er souvenirs of weggevertjes als een kwartetspel, asbak, kaars of lepeltjes. Bovendien hangt op de expositie een gemeentevlag en staat er een ‘Olster’ vuilnisemmer. Daarnaast in de expositie: zegel)stempels, de begroting uit 1965 en nog véél meer… Oh ja, niet te vergeten: een kopie van de genoemde Schenkingsakte uit 947. Kortom een tentoonstelling met unieke, echte Olster voorwerpen, ook heel leuk om te bekijken door niet-Olstenaren.
Vrienden van de IJssel
Julia Terpstra: “Draag je het Infocentrum een warm hart toe? Ben je graag in het IJssellandschap? Hou je van de natuur, ben je een voorstander en genieter van streekproducten? Word dan Vriend van de IJssel!”
Tijdens het Festival De Kolk in en rondom het Infocentrum vindt de introductie plaats van het officieel bewijs van Vriend van de IJssel met veel smakelijke en vooral leuke voordeeltjes in het Infocentrum.
Luikenpracht en pacht
Saskia Dommerholt: Wie zich door het veelzijdige Salland beweegt kan ze haast niet missen. De boerderijen en huisjes met hun kleurrijke luiken. Deze luiken zijn natuurlijk functioneel. Ze kunnen dicht om de kou of juist hitte buiten te houden. Maar er is nog een reden om eens goed te kijken naar de luiken. Het valt op dat verschillende gebouwen luiken dragen met dezelfde kleuren en/of tekens. Dit is geen toeval. Deze boerderijen en woningen horen bij een landgoed of kasteel. De adellijke familie van een landgoed of kasteel had en heeft een familiewapen. De kleuren uit dat wapen en soms zelfs de tekens zie je dan terug op de luiken van huizen die bij de landgoederen horen. Vroeger had een adellijke familie veel personeel. De diensthuizen werden door de adellijke families verhuurd of ter beschikking gesteld aan hun personeel. Je kan dan denken aan een koetsier, dienstmeisje of tuinman.
Tegenwoordig zijn de meeste landgoederen niet meer in handen van de adellijke families. Maar de traditie is gebleven. Boerderijen en diensthuizen hebben vaak nog luiken met de kleur van de laatste adellijke familie die gewoond heeft op het landgoed. Het woord pachten betekent (onder bepaalde voorwaarden) huren. Wanneer je weer eens onderweg bent dan valt het je vast op. Overijsselse adeldom heeft verschillende kleuren en vormen. Er is een website met alle Overijsselse landgoedluiken. In de omgeving van Olst heb je meerdere landgoederen zoals
Groot Hoenlo, Klein Hoenlo, Huis Boxbergen, Huize Spijkerbosch, De Haere, Huize Wijnbergen en Zorgvliet. In de omgeving van deze prachtige gebouwen vind je pachtboerderijen of pachthuizen met opvallende luiken. Je kan nu zelf opzoeken welk huis bij welke landerij hoort. Het is misschien een leuk weetje dat de beroemde Nederlandse schrijver Harry Mulisch in Groot Hoenlo woonde toen hij zijn boek schreef met de titel De ontdekking van de hemel. Zijn boek is verfilmd. De opnames zijn niet bij Groot Hoenlo maar bij kasteel Nijenhuis in Heino gemaakt.
Op deze website vind je in het menu het tabblad te ontdekken/de landgoederen en kastelen. Wandelingen in de omgeving van de landgoederen staan op deze website. Aan de rivier de IJssel zijn aan beide oevers een aantal prachtige landhuizen, burchten of kastelen te vinden. Vroeger vond men het dus ook de moeite waard om zich in deze regio te begeven. Die aantrekkelijkheid heeft de regio behouden. Ondanks de vele veranderingen in de maatschappij door de jaren heen is wel duidelijk dat het goed toeven is in de IJsselstreek.
Fenologie
Jos Kloppenburg, boswachter publiek IJsselvallei-Vechtdal: “Nooit van gehoord? Dat kan ik goed begrijpen.” Wat is ‘fenologie’? Het woord komt uit het Oudgrieks en betekent ‘doen verschijnen’. Het komt erop neer om jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur te bestuderen. Dat klinkt ingewikkeld, maar iedereen kan het in principe.
Zo kun je vastleggen op welke datum je in een bepaald gebied of in je eigen stad, dorp, straat of tuin bijvoorbeeld welke vogelsoort als eerste hoort zingen of welke plantensoort als eerste bloeit. Bij vogels zal dat ongetwijfeld een van de soorten en individuen zijn die gedurende het winterhalfjaar niet ‘ver van huis’ zijn geweest. Denk bijvoorbeeld aan de koolmees, pimpelmees, vink, winterkoning en merel. Tweede helft maart komen daar al soorten bij die in Zuid-Europa hebben overwinterd. Voorbeelden daarvan zijn de tjiftjaf, zwartkop en blauwborst. De soorten die uit Afrika moeten terugkomen, vliegen een nog langere afstand, zoals de grasmus, boompieper, gele kwikstaart en de steeds zeldzamer wordende nachtegaal. Die kun je in de IJsselvallei verwachten in de loop van april. Ik doe één soort tekort als ik die niet noem. Een 22 gram wegende vogel met karakteristieke lange buitenste staartpennen, de boerenzwaluw. Die overwintert nota bene helemaal in Centraal-Afrika tot in Botswana toe en vliegt de afstand tot in ons land dus twee keer per jaar. Wat een topprestatie! Die kun je inmiddels ook (vanaf april) weer zien vliegen in de uiterwaarden, over de velden en bij boerderijen. Soms zijn hele vroege exemplaren al eind maart te spotten. Bij planten en struiken kun je bijhouden op welke datum je de eerste in bloei aantreft. Bij struiken vallen in het vroege voorjaar als eerste de witte bloesems op van de sleedoorn, die verschijnen voordat er blad aan de struik zit. Daarna volgt het Drents krentenboompje, een van oorsprong Noord-Amerikaanse soort. Die heeft ook witte bloempjes die samen verschijnen met de bladeren, die aanvankelijk een wat bruine tint hebben. De (eenstijlige) meidoorn komt dan ook volop in bloei met roomwitte bloempjes. Weer wat later komen vlier en lijsterbes in bloei met vele kleine, witte bloempjes in platte schermen gerangschikt. Met bekende wilde plantensoorten kun je ook heel goed fenologie toepassen. En wat te denken van de insectengroepen, zoals hommels en bijen, zweefvliegen en vlinders, die zijn ook leuk om bij te houden welke soort je als eerste ziet. Zo zie je, de natuur biedt allerlei mogelijkheden om zich te laten ontdekken. En dit is weer eens een andere manier om daarnaar te kijken, maak foto’s als dat lukt, en neem een planten- of diergroep met niet al te moeilijke soorten ertussen. Van jong tot oud, iedereen kan dit doen. Maar nog wel even dit: respecteer de toegangsregels van de natuurgebieden, dat betekend doorgaans op de paden blijven, laat alles heel, hond aangelijnd houden en soms zelfs geen hond meenemen, en verstoor de natuur niet. Helemaal nu in het voorjaar als je als gast in de kraamkamer van moeder natuur komt. De planten en dieren zullen je er dankbaar voor zijn.